PNL s-a răzgândit în privința recursului compensatoriu. Ar fi mai rău fără el...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Demagogia nu mai are limite!

PNL s-a răzgândit în privința recursului compensatoriu. Ar fi mai rău fără el...

Politică, Justiție 28 Noiembrie 2019 / 15:55 3454 accesări

Fost și actual ministru al Justiției, cândva urmașul Monicăi Macovei la minister, era acuzat în 2008 de propriul partid, același PNL, de lipsă de caracter și de lipsă de decență politică

Fost și actual ministru al Justiției, cândva urmașul Monicăi Macovei la minister, era acuzat în 2008 de propriul partid, același PNL, de lipsă de caracter și de lipsă de decență politică

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a răzgândit. Ne explică acum că fără acest „pericol public continuu“ reprezentat de recursul compensatoriu ar fi mult mai rău decât este cu el!

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a răzgândit.  Ne explică acum că fără acest „pericol public continuu“ reprezentat de recursul compensatoriu ar fi mult mai rău decât este cu el!

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi că guvernul nu va abroga legea recursului compensatoriu pentru că ”o abrogarea abruptă ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”. Cu doar trei luni în urmă, pe 23 august, Cătălin Predoiu avea însă o poziție radical diferită. Într-o postare pe Facebook, Predoiu îi transmitea ministrului Justiției de la acel moment, Ana Birchall, că ”se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”. Dealtfel, actualul ministru Predoiu nu este singurul deminitar PNL care cerea vehement abrogarea urgentă a legii adoptate în 2017. Deputatul PNL Florin Roman, de pildă, a avut în acest sens declarații politice în Parlament. De cea mai mare notorietate este însă faptul că PNL și-a bazat o parte din discursurile din campania electorală pe promisiunea abrogării legii recursului compensatoriu, demonizând partidul la putere atunci pentru existența acestei legi.

Acum Predoiu găsește foarte multe justificări pentru decizia guvernului de a nu abroga recursul compensatoriu prin OUG prin presupuse ”efecte colaterale mai severe chiar” decât cele pe care tot PNL clama că le-ar produce legea în vigoare.

„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, Guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţiei”, a spus joi Predoiu într-o conferință de presă.

Dar iată ce scria Cătălin Predoiu, pe 23 august, pe pagina sa de Facebook: ”Birchall, ministrul Justiţiei, propune majorarea pedepselor. E o idee greşită pe care o resping. Majorată disciplina în instanțe şi parchete, da! E rolul şefilor de instanțe şi parchete, al CSM, cu care, de principiu, ministrul Justiţiei trebuie să lucreze strâns în această direcţie, pe bază de cooperare. Iar aplicarea legii în stradă ține şi de Poliţie, în prima fază de Poliţie. Iar acolo selecţia şi pregătirea sunt stricate în rostul lor de influenţa politică, în special de influenţa unor clanuri PSD-iste în ultimii ani. Şi încă ceva, se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”. Cu alte cuvinte, noul ministru al Justiției ne explică doct că fără acest pericol public continuu ar fi mult mai rău decât este cu el.

CUM L-AU ACUZAT PENELIȘTII PE PREDOIU DE LIPSĂ DE CARACTER ȘI DECENȚĂ POLITICĂ

Scurt remember. În urma consultărilor dintre PDL și PSD, care formau coaliția guvernamentală după alegerile din 30 noiembrie 2008, penelistul Cătălin Predoiu a fost nominalizat de către noul prim-ministru Emil Bocpentru continuarea activității la conducerea Ministerului Justiției (pentru care se hotărâse să fie nominalizat un independent. Deși Predoiu nu făcea parte din niciunul dintre cele două partide, el a fost considerat capabil să continue reforma în justiție, astfel încât monitorizarea României pe acest domeniu (MCV) să fie ridicată în iunie 2009. Ca urmare a acceptului lui Predoiu (urmașul Monicăi Macovei la minister) de a-și continua activitatea în Guvern, deși partidul din care făcea parte - PNL - trecuse în opoziție, liberalii i-au cerut să părăsească partidul acuzându-l de lipsă de caracter și de lipsă de decență politică față de partidul care l-a făcut ministru și l-a pus pe listele de deputați.



Ştiri recomandate

12