Poezie video şi live, cu Bogdan Ghiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Urme de distrugere de pe Marte”

Poezie video şi live, cu Bogdan Ghiu

Cultură 14 Mai 2013 / 00:00 1396 accesări

După Anca Mizumschi, Ştefan Caraman şi Jean-Lorin Sterian, duminică seară, a venit rândul unui alt creator dobrogean, Bogdan Ghiu, să pună în mişcare, la Clubul Doors, complexul şi inefabilul mecanism al poeziei. Cea de-a patra ediţie a „Mecanicilor poetice”, proiect al Asociaţiei „KULTurale”, l-a „restituit” spaţiului dobrogean pe poetul, eseistul şi traducătorul Bogdan Ghiu, aducându-l la malul mării şi pe fiul acestuia, Miron Ghiu, precum şi pe tânăra regizoare Cinty Ionescu. De altfel, cei trei au fost invitaţii, cât şi protagoniştii ineditului spectacol-experiment „Urme de distrugere pe Marte”, al cărui titlu poartă jumătate din numele celui mai „recent” volum de poeme al lui Ghiu, datând din 2006, „(Poemul de carton). Urme de distrugere de pe Marte”. Cinty Ionescu a fost responsabilă de video design & live video, iar Miron Ghiu, de sound design, acesta instalându-se, de altfel, comod, la pupitrul de sunet.

UN DAR PENTRU CEI DE ACASĂ „Ocazia acestei reîntoarceri - eu sunt constănţean la origine - o constituie un spectacol de la Teatrul Odeon, regizat de Cinty Ionescu, cu Nicoleta Lefter. Este o instalaţie performativă, cum i s-a zis. A fost o surpriză pentru mine, un fel de cadou care mi s-a făcut. Mă bucur că am adus acest spectacol şi la Constanţa, mai ales că la premiera de la Odeon, din aprilie, au participat şi constănţeni”, a spus, înainte de debutul evenimentului, Bogdan Ghiu.

În deschiderea evenimentului, poeta Amelia Stănescu, cea care, alături de Iulia Pană, a pus bazele Asociaţiei „KULTurale” şi, implicit, a proiectului „Mecanici poetice”, le-a propus celor prezenţi un exerciţiu de imaginaţie. Aceasta i-a provocat pe cei prezenţi să se imagineze la malul mării, pe un şezlong, citind poezie, proză şi eseistică franceză, stârnindu-le astfel dorinţa de a-l cunoaşte pe invitatul serii, Bogdan Ghiu.

Cu un public cu dragoste şi dor de manifestări artistice inedite, seara a fost un succes. Proiecţiile video având-o ca protogonistă pe actriţa Nicoleta Lefter - cunoscută constănţenilor din spectacolul „Inimi cicatrizate”, de Max Blecher, în regia lui Radu Afrim - au alternat şi au fost completate de „recitalul live” al lui Bogdan Ghiu, care a citit din propria creaţie poetică. Discuţiile interactive au conferit evenimentului un plus de dinamism.

Taguri articol


12