Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Istanbul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Istanbul
01 Mai 2016 / 21:06 251 accesări 0 comentarii

Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa duminică proteste organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii la Istanbul, în contextul în care mai mulți demonstranți strigau 'Jos fascismul' și 'Trăiască 1 Mai' și încercau să mărșăluiască spre simbolica Piață Taksim, informează DPA și Reuters.

La fel ca în anii precedenți, autoritățile au interzis protestele de Ziua Muncii în această piață, unde accesul a fost blocat.

Aproximativ 24.500 de polițiști au fost desfășurați, folosind 120 de tunuri cu apă în oraș, potrivit agenției oficiale de presă Anadolu. Cel puțin 40 de protestatari au fost arestați.

Agenția de presă DHA și postul de televiziune CNN Turk au relatat că un bărbat de 57 de ani ar fi murit după ce a fost lovit de un vehicul care transporta tunuri de apă în timp ce încerca să traverseze strada.

Elicoptere ale poliției au survolat orașul de la primele ore ale dimineții.

Stația de metrou de la Piața Taksim a fost închisă, iar accesul spre piață a fost blocat.

Sindicatele au fost apel la oameni să nu mărșăluiască spre Piața Taksim în acest an, din motive de securitate, ci să se adune într-o zonă din apropierea centrului orașului, unde sunt permise demonstrațiile publice.

Piața este locul unde se află Monumentul Republicii, în memoria fondării republicii după Războiul Turc de Independență din 1923.

La 1 mai 1977, 34 de persoane au murit în ciocniri în Piața Taksim, determinând introducerea unei interdicții de folosire a acestui loc pentru mișcările muncitorești până în 2010.

Interdicția a fost reintrodusă în 2013, iar activiștii pentru Ziua Muncii s-au ciocnit în acel an cu poliția. O lună mai târziu, proteste anti-guvernamentale începute în Takism și în Parcul Gezi din apropiere s-au extins în alte orașe.

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1785 secunde