Polonia dorește adoptarea legilor privind reforma sistemului judiciar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polonia dorește adoptarea legilor privind reforma sistemului judiciar

Externe 23 Noiembrie 2017 / 12:00 631 accesări
Președintele Andrzej Duda

Președintele Andrzej Duda

Guvernul polonez și-a reluat miercuri demersurile pentru adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar, la patru luni după ce președintele Andrzej Duda s-a opus, prin veto, unui număr de două propuneri, în urma unor ample proteste la nivel național și a atenționărilor din partea aliaților occidentali privind politizarea instanțelor, informează dpa. Amendamentele legislative, prin care s-ar acorda ministrului justiției atribuții pentru numirea și înlocuirea judecătorilor Curții Supreme, au provocat dezbateri aprinse în camera inferioară a legislativului de la Varșovia. Deputata Barbara Dolniak, din partea formațiunii de opoziție Nowoczesna (Modern — n.r.), a acuzat Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, că încearcă să-și asigure controlul asupra sistemului judiciar prin numirea judecătorilor după bunul său plac, încălcând astfel prevederile constituționale.

În luna iulie, Duda a promulgat una dintre legile respective, cea referitoare la numirea și destituirea președinților curților inferioare, dar s-a opus altor două. Experții juriști afirmă că propunerile amendate încă acordă guvernului prea multă influență asupra sistemului judiciar polonez. Pe de altă parte, un număr de 28 de organizații neguvernamentale poloneze au avertizat miercuri că propunerile de revizuire a sistemului judiciar din Polonia vor pune capăt statutului de drept și democrației. PiS, formațiune politică eurosceptică, susține că schimbarea sistemului judiciar este necesară deoarece instanțele sunt lente, ineficiente și blocate în mentalitatea din perioada comunistă. Președintele Andrzej Duda, aliat al PiS, a avut confruntări cu partidul după ce s-a opus schimbărilor, atunci când a spus că proiectele de lege conferă prea multă putere unui singur partid și ministrului justiției.

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută, la Strasbourg, o rezoluție care atenționează că Polonia încalcă normele statului de drept prin reformele judiciare propuse sau deja aplicate și care solicită aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, adică suspendarea dreptului de vot — ultima etapă a procedurii de infringement deja declanșate de Comisia Europeană împotriva Poloniei.



12