Polonia îşi instruieşte militar populaţia civilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polonia îşi instruieşte militar populaţia civilă

Externe 23 August 2017 / 17:14 576 accesări

Polonia va pune la dispoziția studenților un program de instrucție militară cu participare pe bază de voluntariat și în urma căruia ei vor intra în rândul rezerviștilor și vor putea fi mobilizați în caz de conflict, inițiativă ce face parte din măsurile de consolidare a securității naționale în contextul temerilor provocate de Rusia, informează agenția EFE. Acest program de formare militară a studenților va începe în luna octombrie. Conform acordului semnat de ministerele Apărării și Educației, este vorba despre un program-pilot ce va cuprinde 30 de ore de cursuri teoretice despre securitate, din octombrie până în iunie, iar apoi, în timpul vacanței de vară, programul practic de instrucție militară.

Vice-ministrul Apărării, Michal Dworczyk, a anunțat că vor fi disponibile 10.000 de locuri. El a justificat această inițiativă prin faptul că numărul rezerviștilor a tot scăzut după ce, cu zece ani în urmă, a fost eliminat stagiul militar obligatoriu. Decizia privind programul de antrenament militar pentru studenți survine după ce, anul trecut, guvernul polonez a creat și o forță paramilitară alcătuită din civili voluntari și inspirată din modelul Gărzii Naționale a SUA, obiectivul acelei inițiative fiind pregătirea pentru un ipotetic război hibrid, cum a fost cel condus de Rusia în timpul anexării Crimeei.

Anul trecut, în luna noiembrie, Ministerul polonez al Apărării a inițiat și cursuri de apărare personală destinate femeilor civile. Însă criticii acestor proiecte pun la îndoială utilitatea practică a implicării civililor în structurile de apărare în condițiile războiului modern. Iar dincolo de considerentele tehnice, o parte a opoziției și a mass-media își exprimă temerea că voluntarii instruiți militar ar putea deveni un fel de gardă pretoriană a formațiunii naționaliste de guvernământ, Partidul Dreptate și Justiție (PiS).

Taguri articol


12