Polonia serbează Centenarul cu un marş! Extremiştii, interzişi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din motive de securitate

Polonia serbează Centenarul cu un marş! Extremiştii, interzişi!

Externe 08 Noiembrie 2018 / 16:15 590 accesări
Marşul se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedintelui polonez Andrzej Duda

Marşul se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedintelui polonez Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki au anunţat miercuri organizarea la 11 noiembrie a unui marş naţional la Varşovia, pentru a sărbători centenarul independenţei ţării, la câteva ore după ce primarul capitalei a interzis o adunare a extremiştilor de dreapta prevăzută tot duminică, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Aceştia din urmă au anunţat că vor contesta interdicţia şi au promis că marşul va avea loc. Schimbările de situaţie de miercuri după-amiază reflectă haosul din jurul pregătirilor guvernului partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cu câteva zile înainte de sărbătorirea centenarului independenţei ţării. „Va fi organizat un marş comun, alb şi roşu (culorile naţionale - n.red.), care va avea caracterul unei ceremonii de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andrzej Duda, după o reuniune de urgenţă cu şeful guvernului. „Ca orice altă ceremonie de stat, marşul se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedintelui Andrzej Duda. (...) Îi invităm pe toţi polonezii să participe”, a adăugat Blazej Spychalski, subliniind că marşul „va avea prioritate asupra altor evenimente prevăzute”, ceea ce înseamnă că nicio altă manifestaţie nu va putea fi organizată la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, duminică.

Cu câteva ore mai devreme, primarul liberal al Varşoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a anunţat interzicerea unui marş anual organizat de extrema dreapta, invocând motive de securitate.

Anul trecut, acest marş a reunit în jur de 60.000 de participanţi, printre care grupări de extremă dreapta, şi a fost însoţit de slogane naţionaliste, xenofobe şi antisemite, condamnate ulterior cu fermitate atât în Polonia, cât şi în străinătate. „Securitatea în primul rând”, a declarat pentru presă Hanna Gronkiewicz-Waltz, al cărei mandat se încheie peste câteva săptămâni, „apoi istoria, cea a Poloniei şi cea a Varşoviei. Varşovia a suferit destul din cauza unui naţionalism agresiv” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primarul a subliniat că nu a putut obţine de la Ministerul de Interne nicio informaţie legată de măsurile de securitate prevăzute pentru acest eveniment. Săptămâna trecută, preşedintele şi membri ai guvernului au dorit să participe la marşul extremiştilor de dreapta, dar s-au retras ulterior, afirmând că organizatorii nu le-au oferit garanţii de securitate suficiente. Între timp, organizatorii au anunţat o participare de 100.000-250.000 de persoane, printre care, la fel ca anul trecut, şi numeroşi reprezentanţi ai grupărilor de extremă dreapta din mai multe ţări europene.

Problema securităţii este complicată de o mişcare de protest a poliţiştilor, mai multe mii dintre ei intrând în concediu medical şi refuzând să lucreze pe 11 noiembrie, deşi Ministerul de Interne le-a oferit o primă substanţială. Marţi, primarul oraşului Wroclaw (sud-vest), Rafal Dutkiewicz, a interzis un marş al extremiştilor de dreapta prevăzut să aibă loc tot duminică.

Taguri articol


12