Poluarea cu plastic, „o contaminare aproape permanentă“ a naturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul oamenilor de știință

Poluarea cu plastic, „o contaminare aproape permanentă“ a naturii

Ştiință 21 Iulie 2017 / 18:24 1178 accesări

Oamenii de știință avertizează în privința faptului că poluarea cu plastic riscă să genereze "o contaminare aproape permanentă a mediului natural", în contextul în care peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse pe Terra începând din anii 1950, informează Xinhua.

Un studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) și Sea Education Association reprezintă prima analiză globală despre producția, folosirea și finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ. Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deșeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista „Science Advances“. Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanți sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.

Din totalul deșeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate și 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.

„Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, așadar, deșeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani", a spus Jenna Jambeck, co-autoare a studiului și profesor-asociat de inginerie la UGA. "Estimările noastre subliniază nevoia de a gândi cu mare atenție la materialele pe care le folosim și la practicile noastre din domeniul managementului deșeurilor", a adăugat ea.

O lume fără produse din plastic pare de neimaginat în ziua de azi, deși producția și folosirea lor pe scală largă au început abia în anii 1950. Producția globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depășind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.

Dacă acest ritm se va menține, aproximativ 12 miliarde de tone de deșeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi și în mediul natural până în 2050. "Ceea ce încercăm să creăm este un fundament pentru un management sustenabil al materialelor", a declarat Roland Geyer, principalul coordonator al studiului, profesor la Școala Bren pentru Știința și Managementul Mediului din cadrul UCSB. "Mai simplu spus, nu poți să administrezi ceva ce nu măsori, iar noi credem că discuțiile referitoare la politicile publice vor fi mult mai informate și se vor baza mai mult pe fapte acum, după ce avem aceste cifre", a adăugat el.

Deșeuri din plastic au fost găsite și în toate bazinele oceanice majore de pe Terra. Aceiași cercetători au estimat într-un studiu din 2015 că 8 milioane de tone de produse plastice au ajuns în oceanele lumii în anul 2010.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1933 secunde