Ponta rămâne în Barou. Macovei, în Coreea de Nord, în vizită de documentare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mult zgomot pentru nimic

Ponta rămâne în Barou. Macovei, în Coreea de Nord, în vizită de documentare?

Justiție 31 August 2016 / 14:56 670 accesări

Singurul ecou al prezenţei Monicăi Macovei în viaţa (nici măcar) publică a societăţii este... lipsa. Ea a lipsit de la o şedinţă a membrilor Consiliului Baroului Bucureşti, care s-au întrunit, miercuri, pentru a discuta cererea Monicăi Macovei de excludere din Barou a lui Victor Ponta. Aceştia au decis ca discuţiile să fie reluate în 6 septembrie, când va participa şi Monica Macovei, pentru a-şi susţine punctul de vedere. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus că la şedinţa de miercuri premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat notă de finalizarea unui raport întocmit în acest caz.

Fostul premier a spus, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sediul instituţiei, că îi pare rău că Baroul este folosit de Monica Macovei în dispute politice. "Îmi pare rău că o instituţie respectabilă şi respectată, cum e Baroul, e folosită de doamna Macovei în dispute politice", a spus Victor Ponta înainte de a intra la şedinţa în care a fost discutată cererea de excludere a sa din Barou, depusă de Monica Macovei. După doar zece minute, fostul premier a părăsit sediul Baroului Bucureşti. “În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc prevederile legale, erau cu textele în faţă, nu era nevoie să îi conving eu sau să vorbesc eu prea mult şi cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt foarte clare. În rest, încă o dată regret că instituţii ce nu au legătură cu politica sunt folosite de doamna Macovei ca să mai daţi voi ştiri... Alte argumente în faţa Baroului decât legea nu pot fi aduse. În faţa conducătorilor Baroului se aduc argumente legale şi argumentele legale sunt clare şi evidente pentru specialiştii în drept. Nu discut politică în faţa Baroului Bucureşti", a spus Victor Ponta la ieşirea de şedinţa Consiliului Baroului.

Anterior, Ponta a scris ironic pe Facebook că el crede că Monica Macovei a plecat în Coreea de Nord, pentru că ”doar acolo mai e Justiţie cum îi place ei”, referindu-se la faptul că aceasta nu vine la Baroul Bucureşti. ”Eu cred că Monica Macovei a plecat în Coreea de Nord - că doar acolo mai e Justiţie cum îi place ei. Oare Raluca Prună nu o fi şi ea în vizită de documentare la Pyongyang?!?”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, înainte de a ajunge la Baroul Bucureşti.

PONTA, AVOCAT DOAR PE BAZA DIPLOMEI?

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, deoarece a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen. ”Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de „doctor în Drept“. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

CNATDCU, DECIZIE FINALĂ

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în Drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

În 23 august, Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie cererea formulată de Monica Macovei şi a decis să amâne luarea unei decizii până în 31 august, după ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor şi, totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului.

Baroul mai anunţa atunci că la şedinţa din 31 august vor fi invitaţi atât Victor Ponta, cât şi Monica Macovei.12
Pagina a fost generata in 0.1622 secunde