Populaţia, imunizată cu vaccin „model 2011”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tulpini ale virusurilor de anul trecut Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă

Populaţia, imunizată cu vaccin „model 2011”!

Sănătate 17 Octombrie 2012 / 00:00 425 accesări

Sezonul rece 2012-2013 bate la uşă, medicii începând deja să atenţioneze că schimbările bruşte de temperatură afectează serios organismul, mai ales dacă este vorba despre un organism tarat, cu imunitatea scăzută, deci predispus la tot soiul de boli, în special respiratorii. Cum preveniţia este la îndemână, doctorii sfătuiesc populaţia, în primul rând, să introducă în alimentaţia de zi cu zi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C, alimente sănătoase, să evite pe cât posibil mezelurile, produsele tip fast-food. De asemenea, igiena este un alt element esenţial în lupta cu patologia de sezon. Înainte de a mânca sau după ce se foloseşte toaleta, specialiştii recomandă spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Persoanele care se ştiu cu afecţiuni cronice, bătrânii, copiii, care au o imunitate mai scăzută, trebuie să evite, pe cât posibil, locurile aglomerate.

VIRUSUL GRIPAL ESTE EXTREM DE CONTAGIOS ŞI POATE FI TRANSMIS PRIN STRĂNUT, TUSE SAU PRIN CONTACTUL CU OBIECTE CONTAMINATE - MÂNERELE UŞILOR, ÎNTRERUPĂTOARELE DE LUMINĂ, OBIECTE CASNICE.

De bază la capitolul prevenţie este, potrivit medicilor, vaccinarea. An de an, specialiştii sfătuiesc populaţia să se vaccineze, fie prin programul Ministerului Sănătăţii, fie să-şi procure vaccinul antigripal din farmacii şi să meargă la medicul de familie pentru imunizare.

RECOMANDARE OMS Vaccinul antigripal ce va fi utilizat de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru campania de imunizare a populaţiei în acest sezon va conţine tulpinile virusurilor care au circulat în 2011, renunţându-se la cele existente în 2009 şi 2010, potrivit MS, indicaţiile fiind la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „Şi în acest an, populaţia va fi imunzată, prin vaccinul antigripal, împotriva virusului gripei porcine, A/H1N1”, au declarat specialişti ai MS. Până acum, potrivit MS, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă pe teritoriul României. În schimb, au fost semnalate cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, numărul îmbolnăvirilor nepunând probleme, aşa cum au precizat medicii direcţiilor de sănătate. La Constanţa, s-au prezentat în serviciul de boli infecţioase al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase zeci de persoane cu afecţiuni respiratorii, unele necesitând chiar îngrijiri pe patul de spital.

VACCINAREA, LA 1 NOIEMBRIE Potrivit MS, imunizarea va începe la 1 noiembrie, utilizându-se un milion de doze de vaccin antigripal. În cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripală, vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical. Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

STOP GRIPĂ! Vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condiţiile în care la nivel mondial jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt cauzate de această boală, a declarat reprezentantul OMS, dr.Victor Olsavszky, în cadrul forumului naţional „Stop Gripă!\'”. „Vaccinul este sigur şi eficient. Prevenim între 70 şi 90% apariţia bolii în rândul adulţilor”, a arătat medicul. El a atras atenţia că epidemiile de gripă pot afecta într-un singur episod pandemic până la 15% din populaţia lumii. Acesta a subliniat că, potrivit grupului SAGE (Strategic Advisory Group of Experts) există experţi independenţi care recomandă directorului general al OMS strategia adoptată în domeniul vaccinărilor pentru sezonul 2012-2013. Şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului „Cantacuzino”, dr. Viorel Alexandrescu, atrage atenţia că în cazul femeilor însărcinate nu trebuie confundate efectele gripei cu efectele vaccinului asupra acestora.



12