Portocalii văduvesc Constanţa de Sala Polivalentă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Portocalii văduvesc Constanţa de Sala Polivalentă

Administrație 27 Iunie 2006 / 00:00 1699 accesări

În urmă cu doi ani, actuala Guvernare a pus capăt tuturor proiectelor demarate în legislatura trecută de municipalitatea Constanţa la nivel local. Alături de reabilitarea Spitalului Judeţean, construcţia şoselei de coastă, amenajarea pasarelei şi a portului turistic din Mamaia, guvernanţii portocalii au sistat şi construirea sălii polivalente de pe strada Bucureşti, un proiect îndrăzneţ al autorităţii locale, care a dorit să dea Constanţei o sală polivalentă la standarde europene. Amintim că municipiul Constanţa a obţinut, în ultimii ani, performanţe istorice în domeniul sporturilor de echipă care se joacă în sală, atît la handbal masculin (dublă campioană a României, dublă cîştigătoare a Cupei României, semifinalişti Cupa Cupelor, semifinală Challenge Cup şi participare în grupele Ligii Campionilor în ultimele două sezoane), la volei masculin (de două ori vicecampioni naţionali, dubli cîştigători ai Cupei României şi participanţi în Top Teams Cup) şi la futsal (semifinalişti în Cupa României). Sala Sporturilor, utilizată în prezent pentru găzduirea meciurilor de campionat şi a meciurilor internaţionale ale echipelor municipale nu numai că are o capacitate extrem de mică (2.000 de locuri), dar produce probleme ori de cîte ori se organizează meciuri internaţionale, ca urmare a faptului că distanţa de la tuşă la tribune este de trei ori mai mică decît cea prevăzută în standardele internaţionale, ceea ce creşte la maximum riscul accidentării jucătorilor. Dacă Echipa Handbal Club Municipal Constanţa ar fi reuşit, anul trecut, să treacă de grupele Ligii Campionilor, nu ar mai fi putut juca pe teren propriu la Constanţa, în fazele eliminatorii, pentru că Federaţia Europeană a anunţat că va interzice jocurile internaţionale în Sala Sporturilor. Chiar dacă echipele constănţene care joacă în sală nu ar fi obţinut, în premieră, performanţele din ultimii ani, municipiul Constanţa merită o sală polivalentă la standarde europene.

Borbely schimbă scuzele după cum bate vîntul

Municipalitatea găsise sursele de finanţare în mandatul Guvernului PSD şi demarase deja lucrările pentru fundarea unei astfel de săli de sport, numai că actualii guvernanţi au găsit de cuviinţă să sisteze proiectul. În stilul caracteristic, ori de cîte ori au venit la Constanţa, reprezentanţii guvernării portocalii au încercat să arunce mîţa în curtea altora. Anul trecut, la începutul lunii septembrie, ministrul delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Lazlo Borbely, a declarat, în cadrul primei lui vizite la Constanţa, că judeţul nostru nu ar fi vitregit de fonduri guvernamentale pe criterii politice. A fost o încercare sterilă a ministrului de a atenua evidenţele, după ce toate proiectele importante ale Constanţei fuseseră anulate de la Bucureşti. În privinţa sălii polivalente, Borbely afirma, în toamna anului trecut, că proiectul nu a fost continuat pentru că autoritatea locală nu ar fi trimis la timp documentaţiile către Minister, pentru ca investiţia să fie prinsă în programul guvernamental privind amenajarea sălilor de sport.

Iată că, în urmă cu o lună, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) a anunţat că va continua programul de construire a sălilor de sport, iniţiat de PSD în legislatura trecută. Mai mult decît atît, în urmă cu două săptămîni, s-a aprobat demararea construcţiei altor 39 de săli de sport, în 21 de judeţe, fondurile necesare provenind dintr-un împrumut bancar. Cele 39 de săli de sport vor fi construite în judeţele: Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dîmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Teleorman, Vrancea. Din listă lipseşte din nou judeţul Constanţa. Dacă anul trecut a lansat ideea că documentaţiile nu ar fi ajuns la timp, de data aceasta, Borbely nu mai poate afirma acelaşi lucru, din moment ce solicitarea municipalităţii pentru construirea sălii zace la MTCT, alături de toate documentele necesare. Proiectul lansat de municipalitate propune construirea unei săli cu o capacitate de 5.150 locuri, prevăzută cu distanţe de siguranţă pe terenul de joc acceptată de federaţiile internaţionale, spaţii de parcare, săli de conferinţe, vestiare moderne, cabinete metodologice şi grupuri de refacere, dar întregul proiect s-a blocat în sertarul ministerial. Şi atunci, care este motivul pentru care Constanţa a fost omisă de pe lista judeţelor cuprinse anul acesta în programul Săli de sport? Nu unul politic? Mai mult, după ce, anul trecut, Borbely dădea vina pe alţii pentru blocarea construcţiei, în urmă cu aprox. o lună, acelaşi Borbely şi-a dat arama pe faţă, afirmînd în Parlament că nu a avut niciodată de gînd să susţină proiectul municipalităţii constănţene şi că, în cel mai bun caz, va propune reamenajarea actualei Săli a sporturilor din Constanţa. Cînd a minţit oare Borbely, cînd a acuzat autorităţile locale pentru sistarea proiectului, sau anul acesta cînd a afirmat că nu are de gînd să susţină construirea sălii polivalente?!



12