Posibil infringement din partea Comisiei Europene, după tragedia de la Midia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cazul zecilor de mii de oi lăsate să moară la Midia ajunge în Parlamentul European Posibil infringement din partea Comisiei Europene, după tragedia de la Midia
Eveniment 27 Noiembrie 2019 / 14:07 2364 accesări 6 comentarii

58 de ore de la tragedia din portul Midia au fost necesare pentru ca Guvernul României să ia măsurile care ar fi salvat mai multe animale dacă acestea se luau de la bun început. Președintele ANSVSA a fost demis seara trecută, iar Secretarul de Stat Raed Arafat a sosit tot aseară la orele 20 la Midia și a decis decuparea navei scufundate pentru a crea mai multe puncte de acces la animalele care mai trăiesc, pentru a le salva. La fața locului a ajuns aproape de miezul nopții și noul președinte ANSVSA numit în cursul serii, pentru a spori operațiunile de salvare a animalelor, pentru a se asigura că cele 75 salvate în primele două zile și cele încă 70 salvate noaptea trecută și aduse la adăpost sunt tratate corespunzător și vor fi recuperate de la exportator pentru a fi adoptate și ținute în sanctuare din România până la bătrânețe.

“Mare păcat pentru animalele care au murit doar pentru că s-a intervenit foarte târziu. Nu s-a lucrat în primele două nopți de la dezastru. Au fost animale care reușiseră să iasă din navă și care puteau fi culese din apă și duse la mal dacă era măcar o barcă gonflabilă în apropiere. Acum ele plutesc moarte. Este bine că se lasă cu demisii. Avem nevoie de autorități mai puternice pentru protecția animalelor. Sperăm că noua conducere ANSVSA să facă ordine în mafia exportului cu animale vii și că Ministerul Agriculturii va aplica un set de măsuri pentru a înlocui exportul în viu cu cel de carne.”, a spus Gabriel Păun. “Nu cunoaștem baza legală prin care s-a permis ca cele 75 de oițe salvate în primele 2 zile să fie duse înapoi la exportator. Noul Președinte al ANSVSA trebuie să garanteze că animalele vor fi recuperate, iar cele care vor fi salvate în continuare vor rămâne sub îngrijire în port până se vor însănătoși, după care să poată fi preluate de diferite sanctuare din țară, unde să trăiască în demnitate până la bătrânețe. Seara trecută am lansat un apel adresat medicilor veterinari care doresc să vină la Midia să ajute animalele rănite, bolnave și extenuate. Spre bucuria noastră telefonul a început să sune imediat, mai mulți medici venind alături de noi și de autorități la Midia, să ajute”, a adăugat Păun.

Animals International a fost invitată să prezinte joi la Strasbourg, în Parlamentul European, atât cazul Queen Hind, cât și cazul vaporului Al Shuwaikh, care a plecat din Midia încărcat cu 70.000 de oi, în ciuda avertismentului Comisiei Europene. “Mă aștept la reacții foarte puternice ale europarlamentarilor și la noi ecouri internaționale, dar și la infringement din partea Comisiei Europene. Pe lângă o rușine fără margini, este probabil prețul pe care trebuie să îl plătim pentru că tolerăm acest comerț barbar cu milioane de animale exportate în fiecare an.”, a încheiat Păun.

ULTIMELE INFORMAȚII DE LA LOCUL INTERVENȚIEI

Potrivit utimelor informații transmise de ISU Dobrogea, în cursul zilei de ieri s-au efectuat alte două decupaje în puntea superioară a navei pentu a facilita accesul personalului de intervenție în vederea eavuării ultimelor ovine rămase în viață. „Șase medici medici veterinari, voluntari si din cadrul ANSVSA, aflați la bordul epavei tranchilizează ovinele pentru a putea fi scoase de salvatori rapid, și transportate apoicu ambarcațiuni la mal. Oile evacuate de pe nava eșuată sunt depozitate temporar pe cheiul din portul Midia în țarcuri special amenajate, unde medicii veterinari ai ANSVSA le examinează clinic, le administrează vitamine, furaje, apă și, în momentul în care își revin, sunt transportate cu mijloc de transport autorizat la ferma de proveniență, de unde nu pot pleca fără aprobarea ANSVSA“, declara miercuri după-amiază purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Miercuri seară, numărul total al oilor salvate era de 230, din cele 14.600 încărcate pe „nava morții“, așa cum a fost vasul Queen Hind în presa străină.

În sprijinul salvatorilor ISU, „se află la fața locului, cu o ambarcațiune, polițiști de frontiera care asigură zona și intervin la solicitare. De asemenea, 3 remorchere de la ARSVOM, cu 30 de oameni și 9 scafandri. Încă de la început am beneficiat de sprijinul tuturor armelor.“, mai declara miercuri după-amiază purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1805 secunde