Potenţialul Portului Constanţa, descuiat cu... clusterul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parteneriatul public-privat, cheia succesului Potenţialul Portului Constanţa, descuiat cu... clusterul
Eveniment 15 Mai 2014 / 00:00 2291 accesări 21 comentarii

MODEL DE SUCCES Cluster. Un termen pretenţios, vag şi neinteresant pentru români, obişnuiţi în 25 de ani de capitalism să-şi vadă doar interesul propriu. Este singura metodă de a avea succes, însă, într-o economie puternic globalizată. În traducere liberă, un cluster este o uniune a mai multor jucători care au un interes comun şi care, în loc să concureze între ei, îşi unesc forţele. În cazul unui cluster maritim, aşa cum vrea Constanţa să devină (şi cum ar trebui, având în vedere poziţia noastră strategică pe coridoarele internaţionale de transport), punctele-cheie sunt porturile maritime şi fluviale, canalele navigabile şi industriile conexe. „În cluster intră şantierele navale, firmele de shipping, industriile offshore, companiile de pescuit, de dragare, chiar şi marina militară. Aşa se întâmplă la Rotterdam (Olanda), cel mai de succes cluster maritim din lume. Dar asta nu captează atenţia. Dar dacă spun că acolo lucrează peste 200.000 de oameni, iar câştigurile anuale se ridică la miliarde bune de euro... abia acum lumea e atentă!“, a declarat ieri, la Constanţa, directorul general al grupului Damen Shipyards (care deţine 35 de şantiere navale în toată lumea - inclusiv în Rotterdam şi la Galaţi), Rene Berkvens, în cadrul unui eveniment de lansare a clusterului maritim al Mării Negre, la care au participat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi înaltul reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice Strategice, Mircea Geoană. Un lucru este cert. Dacă vrem un model de cluster, trebuie să îl luăm pe cel din Rotterdam, unde parteneriatul public-privat dintre operatori şi administraţia locală a dus la formarea celui mai mare şi dezvoltat port european. „Avem un cluster de succes în Olanda, care a fost copiat de multe ţări şi care are o forţă uriaşă, atât de promovare, cât şi de negociere cu autorităţile centrale. Sperăm ca Portul Constanţa să ni se alăture cât mai curând“, a mai spus Berkvens.

NORMALIZARE La Constanţa, buna colaborare între autorităţile locale şi privaţi poate permite portului să îşi atingă adevăratul potenţial, apreciază Radu Mazăre. Este însă nevoie de schimbări, celea mai importante fiind implicarea mai puternică a Primăriei, prin preluarea a încă 13% din acţiunile CNAPMC (participaţia administraţiei locale ajungând astfel la 33%), dar şi transparentizarea activităţii, prin listarea unui pachet de 14% din titlurile CNAPMC. „Dar mai este o problemă, pe care am discutat-o chiar ieri (marţi - n.r.) cu ambasadorul Olandei în România - ei cer, pe bună dreptate, condiţii egale pentru toţi investitorii care vor să vină în Portul Constanţa. Jucătorii noi pot concesiona teren în Portul Constanţa doar pentru 20 de ani, în vreme ce unii care au luat acum 15 ani au pe 50 de ani. Lucrurile trebuie să se normalizeze“, a punctat Mazăre. Şi el a dat ca exemplu de cluster eficient oraşul Rotterdam, unde în autoritatea de management al portului există reprezentanţi ai acţionarului majoritar, respectiv Consiliul Local: „Ei stabilesc an de an cum se distribuie profitul, ce merge la municipalitate şi ce rămâne pentru investiţii. Administraţia locală din Rotterdam are 70% din port. Un alt exemplu bun este Hamburg, unde 80% din profitul portului merge în dezvoltare, iar 20% la Primărie, an de an“. Demersul Primăriei Constanţa de a prelua încă 13% din acţiunile CNAPMC se bucură şi de susţinerea Guvernului, Mircea Geoană subliniind ieri că „ar fi anormal ca administraţia locală să lipsească din port“. „Nu văd niciun motiv pentru care, dincolo de orice gâlceavă politică, administraţia locală, Guvernul şi privaţii să nu coexiste armonios în port“, a spus Geoană, iniţiator al proiectului „Black Sea Maritime Cluster“.

Loading...

21 comentarii

mircea 05:01:48 / 15 Mai 2014
fara

in cluster intra numai firmele din port iar in cacat intram noi astia prostii care nu avem acces la energie termica subventionata si la pomenile lui mazare.

adonis 05:24:40 / 15 Mai 2014
...dragostea mea,cluster...

Ce doriti de la firmele din port?????...CLUSTER? Nu! Doriti as mariti taxele,as sugeti bani,care sent facuti cu sudoarea muncitorilor,so cu fire vechi! Ne pierdem locurile de munca.Deja patronii dau oamenii afara.Lipitori neocomuniste sug sangele color ce muncesc,si-l impart cu ,,saracii'' din cartierul de carton facut de primarul statiunii Mamaia,hitleristul mazare.

stramba lemne 06:02:21 / 15 Mai 2014
indreptare

Pardon.Adonis cred ca ai vrut sa spui ,,lipitori neocapitaliste''.Alta data sa fi mai atent,Cum poti sa-l faci pe primarul Mazare neocomunist?

crestin 06:22:37 / 15 Mai 2014
Nea.Geoana

NU mai prostitii, oameni, nu face comparatie intre Romania si Germania sau Olanda, k unde sa bagat politicul in romania sa ales praful, in 24 de ani ati furat si distrus toata tara, a ramas cireasa de pe tort PORTU,

portuar 06:37:09 / 15 Mai 2014
inteligenta maxima

Pentru 1,2,3,4 foarte inteligent tot ce spuneti se vede de la distanta ca formati un club select de ...............

adonis 07:06:36 / 15 Mai 2014
ptr.nr.5

Sunt un muncitor portuar,care vede si simte pe pielea lui tot ce se intampla! Sa stie tot poporul ca Mazare pune pensionarii care primesc alimente sa semneze ca sunt de accord cu preluarea portului!

nicu 07:08:40 / 15 Mai 2014
inteligenta maxima

UN CLUB SELECT DE JIGODII???ASA AI VRUT SA SCRIi.

eu 07:12:20 / 15 Mai 2014
pt.nr.6.

ESTI UN DOBITOC PENSIONARII CARE PRIMESC ALIMENTE SUNT 50.000.asa ca taci si sugi .

dan 08:01:38 / 15 Mai 2014
ptr nr5 si7

omul are dreptul la opinie, voii, sintetii cateii precum sclvu lui udrea de la calarasi ati prins cit o gheara de pui si sinteti fericitii ,,cine nui cu voii e inpotriva voastra

PNL 08:38:53 / 15 Mai 2014
Geoana

Tu vorbesti care stai in casele statului.Si ai mai luat si legitimati de revolutionara sau anticapata lui soacrta. Si faceti politica pentru saraci sai pirliti de comunisti gainari si acuma ii dati cu biserica cu rugaciuni.Ca ati distrus o natiune.Iati facut pe toti hoti mincinosi si cersetori in toata lumea.

hades 09:08:51 / 15 Mai 2014
pupincuristii

Unii dau cu presupusul,sau fac comentarii injurioase.Sunt in afara subiectului,mancatori de rahat din lipsa de ocupatie,prosti sau pupincuristi,sau chair PSD-ei.Nu mi-e rusine nici de PDL-ei.Toti o APA...ASTA ESTE TARA...

gigi 09:33:43 / 15 Mai 2014
pt.nr.11

MANCATORII DE RAHAT TE INVITA LA MASA !!POFTA BUNA...

Tomis 11:39:26 / 15 Mai 2014
Pt.12

Nu-l mai invita Gigi,caci dupa nik,e plin de kkt-ul din haznaua infernului! Termenul de CLUSTER in sensul folosit de Prostanac nu poate insemna decat CONSORTIU avand in vedere forma de organizare a portului(denumit generic)Amsterdam,compus din noua porturi succesive ,pe Amstel,distincte dpdv al ariei georafice deservite comercial si al categoriilor de marfa.Consortiul este controlat de Autoritatea Portului Amsterdam ,subordonata Guvernului Olandez.Din profitul anual numai 15% revine Primariei,restul sunt reinvestiti in proiecte de modernizare specifice si in sponsorizarea Casei Regale Olandeze!Cand primarul Amsterdamului a venit la Constanta impreuna cu procurorul sef al capitalei Olandei,mascariciul nostru costumat in proxenet, s-a apucat s-o faca pe desteptul motiv pentru care batavul marocan s-a si sters cu el la c.u.r.. La vremea aceea Prostanak Intaiul se zgaia in "gogoasha" Mihaelei "mon amur" cu gandul la flacara violet!

ion te leaga 12:53:02 / 15 Mai 2014
nesimtire MAXIMA in PSD....

exemplu de nesimtire in psd ,din cei care au fost in P.E, este Adrian Severin care a facut tara de cacat in Europa .sa alegem psd-ul ca ei sunt mindri ca sunt romani.

cetateanul constantean. 14:36:58 / 15 Mai 2014
pentru nr.15.

da, e un film ce trebuie vazut de tot ROMANUL.filmul descrie caracterul lui Ponta.

12

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2034 secunde