Poți muri lent din cauza ei! Recomandări în caz de caniculă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poți muri lent din cauza ei! Recomandări în caz de caniculă!

Lifestyle 21 Iunie 2018 / 15:47 1652 accesări

Soare, mare și cocktailuri. Cam asta are lumea în minte când vine vorba despre vară. Dar, în mare parte, vara înseamnă temperaturi caniculare, grijă mare la ce bagi în gură, protecție maximă ca să nu ajungi pe vreun pat de spital fie din cauza mâncării, fie a căldurii.

Pentru prevenirea efectelor deloc de neglijat care ar putea fi cauzate de temperaturile ridicate, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa şi medicii SMURD fac recomandări serioase celor care se perindă pe litoralul Mării Negre, fie că sunt constănțeni, fie turiști.

Așadar, în spaţiile închise (acasă şi la birou), evitaţi creşterea temperaturii prin limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură. În plus, menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. Temperatura din încăperi poate fi scăzută prin aerisirea dis de dimineață sau seara târziu, utilizând curenți de aer. Important este și să reglaţi aerul condiţionat la 5 grade celsius sub temperatura ambientală.

Cât privețte spațiile deschise (pe stradă şi la locul de muncă), specialiștii ISU recomandă deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternându-se deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). Este recomandat să purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; să consumaţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete; să mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică; să evitaţi băuturile energizante; evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală și să nu lăsaţi copiii singuri în maşină.

Mai mult, este esențial să mențineți, spun specialiștii ISU, legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferindu-le asistenţă ori de câte ori au nevoie.



12