Poţi să-ţi schimbi genul fără un diagnostic medical! Vezi în ce ţară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poţi să-ţi schimbi genul fără un diagnostic medical! Vezi în ce ţară!

Lifestyle 13 Iulie 2018 / 16:54 1133 accesări

Portughezii vor putea să-şi schimbe genul la starea civilă fără un diagnostic medical care să ateste o perturbare de identitate şi aceasta începând cu vârsta de 16 ani, potrivit unei legi aprobate joi de majoritatea de stânga din parlament, relatează AFP.

După Danemarca, Malta, Suedia, Irlanda şi Norvegia, Portugalia devine acum a „şasea ţară europeană care acordă dreptul la autodeterminare a identităţii pentru persoanele transgender (...) fără tutela unui terţe părţi şi fără un diagnostic care să confirme o perturbare de identitate”, a declarat deputatul Sandra Cunha din cadrul Blocului de Stânga (extrema stângă). „Nimeni nu are nevoie de o terţă parte pentru a şti dacă este bărbat sau femeie, băiat sau fată”, a susţinut ea, în cursul unei dezbateri parlamentare care a precedat votul.

Schimbarea de gen şi nume va rămâne în totalitate independentă de o posibilă operaţie de schimbare de sex.

Legea în vigoare din 2011 cere ca persoanele transgender să aibă un diagnostic medical care ateste o disforie de gen (atunci când genul resimţit de o persoană nu corespunde sexului biologic). Noua lege trebuie acum promulgată de preşedintele ţării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, care a folosit dreptul de veto la o primă versiune a textului de lege adoptată de parlament la mijlocul lunii aprilie.

Şeful statului a cerut atunci ca necesitatea unui raport medical să fie menţinută pentru cazurile în care sunt minori cu vârsta între 16 şi 18 ani pentru a avea garanţii privind fermitatea deciziei lor. Rebelo de Sousa a fost, totuşi, în favoarea principiului de a nu mai lua în considerare identitatea transgender ca „o patologie sau o situaţie mentală anormală”. Partea din lege referitoare la minori a fost, prin urmare, modificată şi prevede necesitatea unui raport medical „care să ateste în mod exclusiv capacitatea decizională şi o voinţă informată, fără referire la un diagnostic de identitate de gen”. În plus, legea adoptată joi interzice intervenţiile chirurgicale în cazul bebeluşilor inter-gen, care se nasc cu organe de reproducere masculine şi feminine, astfel încât aceştia să-şi poată alege propriul gen atunci când vor avea capacitate de decizie.12