Poveste în lut despre răzbunare, crimă și reîncarnare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie

Poveste în lut despre răzbunare, crimă și reîncarnare

Cultură 04 Noiembrie 2015 / 16:06 827 accesări

Un frumos vas din lut decorat cu scene mitologice este vedetă, luna aceasta, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Așezat pe catifea albastră, într-o vitrină de sticlă, el așteaptă să fie admirat de toți cei care trec pragul instituției de cultură. Povestea lui este fascinantă și se dezvăluie tuturor celor care vor să o afle. Două panouri, situate de o parte și de alta a vitrinei, oferă informații - în română și engleză - celor interesați. Exponatul lunii noiembrie este un vas de cult (crater) de epocă romană, din secolul al III-lea d.Chr.

El a fost descoperit la începutul anului 1990, în sectorul de nord al orașului antic Tomis, într-un strat de depuneri arheologice peste care a fost ridicată una din bazilicile din epoca romano-bizantină (sec. V-VI d.Chr).

Pereții vasului sunt bogat decorați, prin mai multe tehnici: presare, incizii, figuri aplicate. Reprezentările redau scene mitologice, precum mitul lui Dionysos Zagreus sau cel al Persefonei, adaptate credințelor religioase din perioada romană timpurie, referitoare la cultul morții și al reînvierii redat prin reprezentarea viței-de-vie și a pomului vieții.

ZEUL DIONYSOS, REÎNCARNARE A LUI ZAGREUS „Dionysos Zagreus este zeitatea centrală a cultului orfic, protectorul agriculturii și al femeilor care nasc. Potrivit textelor orfice, Zagreus, fiul lui Zeus și al Persefonei, era socotit de către tatăl său drept următorul stăpân al Universului. Hera, soția lui Zeus, din gelozie, le-a poruncit Titanilor să-l ucidă. Zagreus a fost tăiat în bucăți și devorat de către Titani. Zeus a reușit să-i salveze doar inima, rămasă încă vie, pe care a înghițit-o și, unindu-se ulterior cu Semele, a dat naștere unui nou fiu, zeul Dionysos, reîncarnare a lui Zagreus”, menționează specialiștii MINAC.

În epoca romană,craterulera folosit ca vas de cult în ceremoniile religioase şi consacrat ca ofrandă adusă divinităţii.

Citește și:

Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

Durerea unui tată care și-a pierdut fiul, în secolul IV, săpată în piatră

Un decret în greacă, scris pe piatră, vedetă la Muzeu

„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu

O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC



12