Prag ideologic în criza nucleară iraniană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concesii semnificative

Prag ideologic în criza nucleară iraniană

Externe 30 Septembrie 2013 / 00:00 368 accesări

CONVORBIRE ISTORICĂ Situaţia crizei nucleare iraniene se nuanţează, acum că toată lumea răsuflă uşurată după ce negocierile s-au deblocat. Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a fost primit, la revenirea la Teheran, cu un pantof aruncat în mod simbolic spre convoiul său. Ceea ce a provocat nemulţumirea celor mai conservatori dintre iranieni a fost convorbirea telefonică de 15 minute dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său iranian. Schimbul de cuvinte dintre Hassan Rohani şi „Marele Satana” a fost prea mult pentru cei mai aprigi duşmani ai reluării relaţiilor normale cu Occidentul şi, în special, cu SUA. Circa 60 de oameni l-au aşteptat pe Hassan Rohani pe aeroportul Mehrabad, scandând „Moarte Americii” şi „Moarte Israelului”. Aceştia erau mult mai puţini decât cei circa 300 de suporteri ai liderului de la Teheran care au salutat convorbirile istorice de la New York, în cadrul sesiunii de lucru a Adunării Generale a ONU, însă au fost mult mai turbulenţi. Pantoful aruncat de un protestatar a vrut să-l nimerească pe Hassan Rohani, care şi-a salutat în picioare suporterii care îi mulţumeau pentru eforturile de deblocare a crizei în care se află ţara după sancţiunile internaţionale impuse, la bordul maşinii oficiale. Nu este foarte clar de ce protestul a fost îndreptat doar împotriva lui Hassan Rohani, pentru că apelul telefonic fusese aprobat de însuşi liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Cert este că două persoane au fost arestate.

Nu se ştiu deocamdată detaliile negocierilor, dar şeful diplomaţiei iraniene a lăsat să se înţeleagă că ţara sa va face mari concesii, printre care suspendarea procesului de obţinere a uraniului îmbogăţit peste limitele admise pentru funcţionarea centralelor nucleare şi închiderea centralei din Qom, despre care specialiştii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au cele mai mari suspiciuni că ar putea fi deturnată de la scopul civil al exploatării.

RUTINA SUSPICIUNII Ca un alt semn al bunăvoinţei pentru negocieri, preşedintele Rohani a repatriat un obiect de artă persană vechi de 2.700 de ani, oferit de administraţia americană drept „un cadou special”. „Americanii ne-au contactat pentru a ne spune că au un cadou pentru noi”, a povestit Rohani jurnaliştilor la sosirea pe aeroportul din Teheran. Este vorba de o cupă persană din argint, datând din secolul al VII-lea î.Hr., în formă de grifon înaripat, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu, cu o valoare estimată la peste un milion de dolari. Cupa, furată dintr-o peşteră din Iran, a fost confiscată de vameşii americani în 2003, atunci când un comerciant de artă încerca să o introducă în SUA.

Deblocarea crizei nucleare nu depinde numai de conservatorii iranieni, un cuvânt greu de spus avându-l Israelul. Preşedintele Shimon Peres a criticat, ieri, „tonul dispreţuitor” adoptat de Israel împotriva SUA, acuzate că se lasă înşelate de preşedintele Rohani în problema nucleară. „Putem fi de acord sau nu cu americanii, dar nu îmi place acest ton dispreţuitor. Şi alţii au creier să gândească, nu doar noi”, a declarat preşedintele Peres pentru postul militar de radio. Shimon Peres a făcut aceste declaraţii imediat după plecarea premierului Benjamin Netanyahu în SUA, unde urmează să se întâlnească astăzi cu preşedintele Obama şi să susţină, mâine, un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU. Înainte de plecare, Netanyahu a reafirmat că „va spune adevărul cu privire la ofensiva vorbelor frumoase şi a zâmbetului preşedintelui iranian Hassan Rohani”. Potrivit presei, premierul Netanyahu le-a interzis miniştrilor săi să facă declaraţii, pentru a evita ca aceştia să îl critice pe Obama.

Ex foto Revenit la Teheran, preşedintele Rohani are de convins aripa dură a conservatorilor iranieni în privinţa detensionării relaţiilor cu lumea occidentală

PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA Ca dovadă a încercărilor iraniene de a înşela vigilenţa comunităţii internaţionale, serviciul israelian de contraspionaj Shin Beth a anunţat ieri arestarea, pe 11 septembrie, a unui bărbat prezentat ca „spion” iranian, care avea supra sa fotografii cu Ambasada SUA la Tel Aviv. Acest „spion” deţinea un paşaport belgian şi a fost trimis în Israel de Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, anunţă Shin Beth, precizând că bărbatul a fost arestat pe Aeroportul Ben Gurion de la Tel Aviv. Bărbatul, prezentat ca Ali Mansouri, a fost înrolat într-o unitate operaţională specială a Gardienilor Revoluţiei însărcinată să comită numeroase atentate teroriste în lume. Într-un interogatoriu, suspectul, de 58 de ani, care a intrat în Israel sub identitatea falsă de Alex Mans, a declarat că iranienii i-au cerut să îşi folosească statutul de om de afaceri pentru a crea societăţi, în Israel, în contul serviciilor iraniene de securitate, cu scopul de a aduce atingere intereselor israeliene şi occidentale. În schimbul activităţilor sale, i s-a promis un milion de dolari, adaugă Shin Beth.

Aripa dură din Iran nu prea crede însă în detensionarea relaţiilor cu Occidentul, cel mai probabil nu atât timp cât va exista Israelul. Armata iraniană a prezentat, sâmbătă, o nouă dronă de recunoaştere, Yassir, cu o rază de acţiune de 200 de kilometri şi care poate zbura până la altitudinea de 4.500 de metri. „Drona este capabilă să identifice şi să monitorizeze zone îndepărtate”, a declarat comandantul armatei terestre iraniene, generalul Ahmad Reza Pourdastan, în cadrul unei ceremonii de prezentare a dronei. Numele Yassir înseamnă „facilitatorul”, în sensul că poate pătrunde în inima inamicului. Această dronă are camere foarte puternice care pot să capteze imagini ale inamicului şi să le trimită la centrul de control de la sol, după cum a explicat generalul Pourdastan. Drona Yassir poate zbura timp de opt ore şi este lansată cu ajutorul unui propulsor, ceea ce permite o plecare mai rapidă. Seamănă cu drona americană ScanEagle, o copie a acesteia fiind capturată de Iran în decembrie 2012. Regimul de la Teheran a declarat apoi că a reuşit să-i spargă codurile şi a început să o reproducă.

Generalul Pourdastan a mai afirmat că armata a început să producă în masă o dronă de atac Rad-85, care are capacitatea de a localiza ţinte fixe şi mobile (cum ar fi elicoptere şi avioane) şi de a le distruge. Poate transporta diferite încărcături şi muniţii, a afirmat oficialul iranian, fără a da mai multe detalii despre aceste caracteristici.



12