Praznicul Schimbării la Față

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Praznicul Schimbării la Față

Religie 02 August 2018 / 14:06 710 accesări

Luni, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. Cu acest prilej, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, Constanța.
Așezământul de cult are al doilea hram Schimbarea la Față.

Schimbarea la Față a Domnului este praznicul care ne amintește de evenimentul biblic când Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea minunii biblice.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu.
Datorită importanței acestui praznic împărătesc, creștinii au dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1625 secunde