Predicţia seismică nu este posibilă încă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic: Predicţia seismică nu este posibilă încă!
Social 11 Decembrie 2019 / 19:59 324 accesări 0 comentarii
Prof. dr. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti

Prof. dr. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti

Predicţia seismică nu este posibilă încă din punct de vedere ştiinţific, avertizează Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic. "Predicţia seismică nu este încă posibilă din punct de vedere ştiinţific, fapt asumat de către toate entităţile ştiinţifice oficiale din lume (inclusiv de USGS - United States Geological Survey) şi incontestabil în rândul cercetătorilor din domeniu. Cercetarea trebuie mereu încurajată, însă girarea unor astfel de iniţiative cu numele unor instituţii de renume le prevalidează în mod fals şi induce în eroare oameni expuşi în continuare riscului seismic. Abordarea senzaţionalistă a presei în preluarea subiectului nu face decât să liniştească neîntemeiat populaţia şi să anuleze lupta pentru conştientizare dusă de noi, ceilalţi, care ştim că următorul mare cutremur din România ne va pune în faţa unei situaţii critice", a transmis Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic, într-un comunicat remis presei. Reacţia Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic vine după ce cercetătorii Universităţii Politehnice Bucureşti au anunţat că testează, împreună cu o companie israeliană, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea şi locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte, acesta urmând să fie folosit pentru zona Vrancea.

„Vor fi două zone verificate şi anume România şi California, două părţi ale lumii. În România această calibrare va fi pe perioada primei părţi a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităţilor, instituţiilor publice, desemnate de către autorităţile responsabile, informaţiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecţie de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinşi că putem avea informaţii extrem de credibile la min. 4 ore. Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate să fie şi un timp mai îndelungat, sunt multe condiţionări, depinde de nivelul cutremurului şi aşa mai departe, sunt multe variabile”, a declarat rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti. Potrivit acestuia, poate fi detectat nivelul intensitatea şi locul unde se va produce un cutremur, informaţiile fiind de natură ştiinţifică. „Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului şi aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută şi vom putea da aceste informaţii pe parcursul anului viitor autorităţilor abilitate. Informaţiile sunt la nivel ştiinţific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în acelaşi timp cu aceste informaţii să putem încerca să elaborăm cu autorităţile statului un plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Sistemul va fi funcţional de la jumătatea anului 2020, iar reprezentanţii Politehnicii lucrează la el începând din luna ianuarie, la tot ce înseamnă sistem, instalare etc. „Nu este un concept lansat de Politehnică, ci la care Politehnica s-a asociat. Este un demers al unor companii, cercetători israelieni, care au venit în România ca urmare a faptului că o parte dintre ei sunt şi cercetători români şi ca urmare a faptului că Politehnica este unul dintre validatorii cei mai importanţi ai datelor, pentru că asta am făcut în această perioadă, au avut cercetători de la noi care să valideze datele. În acest parteneriat vom lansa proiectul, nu este un proiect al Politehnicii, vreau să fiu onest”, a mai afirmat rectorul Universităţii „Politehnica“.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 1.3976 secunde