Prejudiciu record în dosarul lui Chiliman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 650 de milioane de euro! Prejudiciu record în dosarul lui Chiliman
Eveniment 23 Iunie 2015 / 00:00 778 accesări 1 comentariu

Procurorii DNA scriu istorie în materie de dosare penale. Potrivit unor surse, ale căror informații nu sunt confirmate încă de DNA, anchetatorii au stabilit un prejudiciu-record în dosarul în care sunt cercetați primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, și alte trei persoane: Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL și apropiat al lui Chiliman), Ioana Costescu (consilier al primarului) și Ion Brad (consilier local în Sectorul 1). Procurorii au stabilit că pagubele produse de cele patru persoane, în frunte cu edilul Sectorului 1, se ridică la fabuloasa sumă de 670 de milioane de euro. Este pentru prima dată în istoria post-decembristă a României când procurorii au stabilit un prejudiciu atât de mare. Paguba calculată de anchetatori, Dumnezeu știe cum, este dublă față de cea stabilită inițial în dosarul Flota, în care a fost cercetat Traian Băsescu, și care s-a ridicat, în 2004, la 324 de milioane de euro. În goana de a-l înfunda pe Chiliman, procurorii au instituit sechestru pe averea considerabilă a politicianului. Chiar dacă adunăm la un loc averile tuturor celor patru inculpați în acest dosar, e greu de crezut că procurorii vor reuși să recupereze cei 670 de milioane de euro care i se impută lui Chiliman & Co., care ar fi produs prejudiciul în perioada 2006 - 2015.

ACTE La fel ca și în alte cazuri, procurorii DNA au mers în dosarul lui Chiliman pe tot felul de ”supoziții și descoperiri”. Surse judiciare au arătat că anchetatorii au descoperit documente importante la perchezițiile de săptămâna trecută, care au avut loc la sediul administrației locale și la locuințele celor patru suspecți. Spre exemplu, în casa lui Vlad Moisescu, procurorii ar fi găsit un contract de împrumut de 600 de milioane de euro. Împrumutul a fost acordat de către soacra lui Moisescu soției acestuia, adică propriei sale fiice. Tranzacția ar fi fost semnată și înregistrată la notariat. Investigatorii suspectează că este vorba despre un contract fictiv. Ținând cont de aceste aspecte, putem spune că, în ultima perioadă, a devenit o practică a procurorilor să meargă pe speculații și presupuneri. Ne aducem aminte de cazul fostului ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, pe care procurorii îl acuzau că are tablouri cumpărate și pe care le-ar fi "ascuns" pe... pereți. Revenind la cazul lui Chiliman, până nu vom vedea rechizitoriul procurorilor, toate acestea sunt speculații.

JUSTIȚIE TELEVIZATĂ Potrivit DNA, începând cu 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane. Banii au fost împărțiți în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1. Pentru acestea, DNA a făcut percheziții săptămâna trecută la Primăria Sectorului 1, dar și la alte șase domicilii. În stilul caracteristic, procurorii l-au săltat pe Chiliman de pe aeroport cu toate că acesta a anunțat că se întoarce în țară pentru a colabora cu anchetatorii. L-au plimbat prin fața camerelor de filmat, l-au reținut pentru 24 de ore și au încercat fără succes să obțină arestarea sa preventivă.

Loading...


Pagina a fost generata in 0.1571 secunde