Premieră medicală în România, pentru o fetiţă cu autism: transplant celule stem

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premieră medicală în România, pentru o fetiţă cu autism: transplant celule stem

Sănătate 03 Februarie 2019 / 00:42 842 accesări

Intervenția a avut loc la finalul lunii ianuarie, în București, fiind prima realizată în țara noastră. În luna decembrie a anului trecut, părinţii fetiței diagnosticate cu autism au contactat o companie de celule stem din România pentru a pregăti pentru transplant proba de celule recoltată la naștere. Fetița are acum aproape 5 ani, iar proba a fost recoltată în 2014, apoi procesată prin separare celulară și criogenată până la momentul la care a fost solicitată pentru utilizare de către părinți, scrie libertatea.ro. „Familia a căutat soluții pentru situația cu care se confruntă. Astfel a ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naștere. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un unul innovator, nestandardizat, de care beneficiază copii de pe tot globul încă de câțiva ani. De exemplu, centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obținut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism", spune doctorul Bogdan Ivănescu.

Fetița se simte bine, va fi urmărită evoluția clinică

Părinții fetiței au luat decizia de a efectua transplantul autolog, cel ce utilizează propriile celulele, chiar în București. Intervenția a fost un succes, micuța se simte bine posttransplant și va fi în continuare monitorizată de echipa medicală, pentru a urmări evoluția clinică. „Transplantul a fost efectuat zilele trecute. Motivul pentru care părinții au decis să recolteze celulele micuței la naștere a fost dorința de a avea opțiuni de tratament de-a lungul timpului. Iar acum au putut beneficia de acest tratament inovator. Totul a decurs bine. Ne bucură faptul că fetița se simte bine posttransplant. Sperăm că rezultatele vor fi foarte bune și că se vor observa rapid", mai spune doctorul Bogdan Ivănescu, de la Clinica Stem Sure, unde a avut loc intervenția.

PAȘII PENTRU TRANSPLANT

După solicitarea părinților de utilizare a celulor stem, medicii au avut de parcurs mai multe etape premergătoare eliberării probei stocate în bancă. Potrivit doctorilor, pregătirea și eliberarea probei pentru transplant a fost un proces complex, care cuprinde verificarea identității copilului de la care a fost recoltată, realizarea de teste de confirmare genetică, reverificarea din punct de vedere infecțios a acesteia, precum și retestarea viabilității și a numărului de celule stem. Proba a ajuns la clinică într-un tanc mobil de criogenare cu azot lichid, la o temperatură de până la minus 196 de grade Celsius.12
Pagina a fost generata in 0.157 secunde