Premierul Nicolae Ciucă, despre PNRR: Vom discuta fiecare jalon și fiecare țintă în parte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul Nicolae Ciucă, despre PNRR: Vom discuta fiecare jalon și fiecare țintă în parte

Economie 28 Decembrie 2021 / 16:41 1438 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Guvernul pregătește pe ultima sută de metri țintele și jaloanele pentru PNRR.

În ședința de guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ritmul pregătirilor pentru PNRR trebuie accelerat și a promis că executivul se va mai întâlni încă o dată până la sfârșitul anului pentru a se asigura că România va primi banii din acest program.

"Trebuie să accelerăm viteza pentru a îndeplini toate obiectivele pe care ni le-am asumat. Vom discuta fiecare jalon și fiecare țintă în parte, astfel încât să ne asigurăm că vom finaliza toate jaloanele și țintele asumate în acest an".

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro si de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.



Ştiri recomandate

12