Preşedintele Academiei Române: Catedrala Mântuirii Neamului preamăreşte Ortodoxia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele Academiei Române: Catedrala Mântuirii Neamului preamăreşte Ortodoxia
Religie 06 Noiembrie 2018 / 14:28 377 accesări 1 comentariu
Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop:

Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop: "La aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie, construirea Catedralei Naţionale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuşi"

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, spune despre Catedrala Mântuirii Neamului că, în contextul Centenarului Marii Uniri, noua construcţie "preamăreşte Ortodoxia", iar "acum se va fi împlinit sorocul sacrificiilor noastre".

Potrivit preşedintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop,"Românii sunt astăzi, conform canoanelor Marii Biserici aflate încă în vigoare, al doilea popor ortodox ca mărime din lume, după poporul rus".

Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop declară, într-un interviu acordat publicaţiei Lumina, că ridicarea catedralei este modul ideal prin care Centenarul Unirii capătă sens: "La un secol de la Marea Unire, la aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie (în 1925) şi la aproape un secol şi jumătate de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, construirea Catedralei Naţionale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuşi (cum ar fi spus Nicolae Bălcescu) şi ne aşază în rând cu lumea".

"Planul Domnului a fost acesta: să izbutim marea lucrare în Anul Centenarului Marii Uniri, ca să putem, peste alte centenare de la înfăptuirea actului sublim din 1918, să dovedim vrednicia unui popor creştin situat la Dunăre şi în Carpaţi. Noi, românii, suntem nărăviţi să ne autoflagelăm şi să ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie aşa, să ne pierdem cumpătul şi ne conduce şi spre gesturi de glorie", mai spune Ioan-Aurel Pop.

Loading...

1 comentariu

Catalin 16:21:58 / 07 Noiembrie 2018
Catedrala , manuirii noastre ...

Suntem recordmeni europeni la mortalitatea infantila ! Suntem recordmeni mondiali la infectiile nosocomiale intraspitalicesti , chiar la zi , in cazul celor morti pentru arsuri , a celor morti in urma unor operatii usoare , obisnuite , in cazul celor morti de cancer de orice fel : stomac , plamani , ficat , colon , rinichi etc. Suntem campioni la mortalitatea in urma unui infarct si chiar preinfarct . Suntem campioni europeni la numarul bolnavilor de TBC , diabet , psioriazis , ulcer , tumori cerebrale , hepatita C etc. Avem cel mai mare numar de oameni cu diferite grade de handicap , inclusiv mintal si cel mai mare numar de accidente de circulatie datorate drumurilor proaste si infrastructurii in general . Avem cel mai mare numar de asistati sociali , cel mai mare numar de popalai , calugari si profesori de religie , cel mai mare numar de biserici si manastiri - totul raportat la numarul de locuitori mioritici . Avem cel mai mare grad de abandon scolar si cel mai mare numar de analfabeti functionali , dar si cel mai mic procent de oameni cu studii superioare si chiar medii . Avem spitale de lumea a patra , scoli de lumea a treia , armata de tara caraibiana , jandarmerie de tara africana - am vazut cum arunca vajnicii teleormanencei blonde cu pietre precum trogloditii ... Avem cea mai mare coruptie , cei mai multi emigranti economici , cei mai multi parlamentari si ministri cu dosare si cu lipsa caracter , cei mai multi puscariasi , in raport cu numarul populatiei ... Zau , suntem un stat degeaba ! Ne intrebam , de ce mai suntem numiti popor , cand deriva noastra este dincolo de aceasta stare organizationala ... Faptul ca un istoric , academician , profesor cu destula experienta , innalta ode absolut gretoase , ceausiste , despre acea megalomanica constructie , trebuie sa ne ingrijoreze . Intelighentia romaneasca , este clar , ca este divizata iremediabil , chiar alienata , alienanta , si traieste in lumi paralele ireconciliabile . Cand oamenilor simpli , platitorilor de taxe si impozite , adica celor care muncesc si nu freaca menta , precum fac berbecii in sutane , li se baga pe gat , pe propria cheltuiala , biserici , manastiri si catedrale si nu spitale , scoli , cercetare , stiinte , o viata decenta si indelungata , este clar ca li se pregateste o subdezvoltare continua , vesnica , adica o mantuire temeinica si grabnica ...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1943 secunde