Președintele Colegiului Medicilor, despre doctorii cu mai multe locuri de muncă...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Președintele Colegiului Medicilor, despre doctorii cu mai multe locuri de muncă...
Sănătate 31 Octombrie 2018 / 17:41 2286 accesări 2 comentarii

Nu este pentru prima dată când se ridică problema locurilor de muncă ale medicilor; faptul că ei aleargă de la spitalele/cabinetele de stat la privat și invers nu ar fi tocmai în regulă pentru a oferi servicii mediale de calitate. Recent, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat că medicii trebuie să aibă un program de lucru clar de opt ore şi să existe un control al calităţii serviciilor medicale din spitalele publice. ”Este o problemă de fond, fundamentală în sistemul sanitar şi trebuie găsită o soluţie. Ştiu că sunt medici, în fiecare oraş există medici, care lucrează şi la stat şi la privat şi acest lucru trebuie analizat şi trebuie văzut fenomenul şi să punem un program de lucru clar de opt ore şi după program poate că sunt alte soluţii să lucreze şi în altă parte. S-a pus pe masă altă soluţie, practicată în Franţa de exemplu - să poţi să ai pacientul tău privat în spitalul public, asta există, dar nu să fii la doi patroni, la doi concurenţi în final şi să nu ştii unde este loialitatea ta şi cu cine eşti”, a declarat Raed Arafat, săptămâna trecută, la Digi 24.

În replică, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, susţine că nu este un impediment faptul că un medic are două sau mai multe locuri de muncă, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii, el precizând că aceştia îşi exercită un drept legal, iar pacienţii au posibilitatea de a alege doctorul şi unitatea sanitară pe care le doresc.

”S-a creat în spaţiul public şi în mediile de informare opinia, în general nesusţinută, că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotările sale, prin calitatea umană şi profesională a celor care activează acolo. Majoritatea medicilor din specialităţile clinice şi paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi şi în sistemul public. Ei folosesc aceleaşi cunoştinţe profesionale şi au în general acelaşi comportament uman în ambele locuri de muncă. Faptul că o persoană are două sau mai multe locuri de muncă nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcă prevederile Codului Muncii. În felul acesta, pe de o parte medicii respectivi îşi exercită un drept legal, iar pe de altă parte pacienţii au posibilitatea de a alege medicul şi unitatea sanitară pe care le doresc, aşa cum prevede legea, în deplină libertate de opţiune”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Totodată, președintele CMR spune că discuţiile conform cărora medicii ar fi prea obosiţi lucrând în sistemul public şi în cel privat, că ar avea perfomanţe mai slabe, dar şi că ar transfera pacienţi în privat pentru a obţine anumite avantaje materiale sunt afirmaţii "nedovedite" şi nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele două sisteme. La fel, după cum nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacienţilor de a alege: ”Autorităţile sanitare au astăzi toate mijloacele pentru a aprecia calitatea şi cantitatea muncii fiecăruia dintre medicii din sistemul public. Este doar o chestiune de voinţă politică pentru a face această evaluare”, a declarat medicul citat în comunicat.

Taguri articol
sistemulmedicalserviciimediciprivatpubliclocurimuncăcolegiulmedicilor
Loading...

2 comentarii

Un pacient dezamagit 10:27:03 / 01 Noiembrie 2018
Ori la stat ,ori la privat

Pentru a opri haosul din spitalele de stat,trebuie data o OUG,prin care sa-i oblige sa aleaga pe medici,unde vor sa lucreze:la stat(in spitale si/sau in invatamant ori la privat.A doua conditie sa fie asta:CNAS sa nu ma finanteze asistenta sanitara PRIVATA.Cine vrea/are bani sa mearga la privat.Cine nu,la stat,unde asistenta sanitara sa fie exercitata(in ture) 24 ore/zi,7 zile pe saptamana.

Dolph Lundgren 17:12:04 / 01 Noiembrie 2018
COLAPSUL PROGRAMAT al SANATATII romanilor !!!

Le-ati facut la doctori salarii de SUTE DE MILIOANE DE LEI VECHII .... ceea ce neam de neamul lor n-a visat vreodata !!! Pe vremea lui basescu castigau 2.000 de lei ... acum castiga majoritatea 120.000 de lei net !!!! Adica de 10 ORI mai mult !!! HALUCINANT, NU ? ? ? S-aimbunatati in vreun fel actul medical din romania ? ? ? Mor mai putini oameni ca inainte ? ? ? S-a stopat in vreun fel exodul SPAGAGIILOR din sistemul medical ? ? ? NICIDECUM ... SPAGILE DOCTORILOR sunt aceleasi, palatele si masinile lor de lux prospera la fel de mult, in vreme ce populatia este tot mai bolnava si mai putina ... !!! In schimb ati creat o DISCREPANTA si o URA INCREDIBILE intre restul sistemului medical si SPAGAGII romaniei !!!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2073 secunde