Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace 2016

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace 2016

Externe 07 Octombrie 2016 / 12:07 455 accesări

Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit, vineri, 7 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace pe 2016, acordat ca urmare a eforturilor depuse pentru soluâionarea pe cale pașnică a războiului civil din Columbia, a anunțat Comitetul Nobel norvegian.

Comitetul de la Oslo a explicat că a decis să acorde prestigioasa distincție președintelui Juan Manuel Santos pentru contribuția sa la rezolvarea războiului civil din Columbia, un conflict soldat cu cel puțin 220.000 de morți, iar aproape șase milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza luptelor.

"Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poprului columbian care, în pofida greutăților și abuzurilor, nu și-a pierdut speranța într-o pace dreaptă, dar și tuturor celor care au contribuit la procesul de pace," se mai afirmă în comunicatul dat publicității de Comitetul Nobel norvegian.

Președintele Santos a inițiat negocierile care au culminat cu semnarea unui acord de pace între Guvernul columbian și gherilele comuniste FARC, și a depus eforturi constante pentru ca procesul de pace să continue, se mai afirmă în comunicat, care precizează că rezultatul referendumului privind acordul de pace nu a fost cel dorit de președintele Santos, o majoritate restrânsă a alegătorilor columbieni a decis împotriva acordului.

Acest rezultat a cauzat o mare incertitudini în ceea ce privește viitorul Columbiei, existând riscul ca războiul civil să reizbucnească, fapt ce face cu atât mai crucial ca părțile implicate să continue să respecte armistițiul, avertizează Comitetul Nobel de la Oslo.

Anul acesta, numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra record de 376, depășind precedentul record, de 278 de propuneri, stabilit în anul 2014, a anunțat Comitetul Nobel de la Oslo, instituția care acordă distincția.12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.2346 secunde