Președintele Iohannis: ne-am propus să folosim acești bani europeni, pentru a schimba din temelii școala românească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele Iohannis: ne-am propus să folosim acești bani europeni, pentru a schimba din temelii școala românească

Administrație, Educație 11 Februarie 2021 / 17:42 2959 accesări
Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o parte dintre banii europeni (cele 30 de miliarde de euro) pot fi folosiți pentru a moderniza sistemul de învățământ.

”Dorim să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului. Evident, în același timp, ne dorim pentru personalul din învățământ un mediu care-i încurajează să meargă mai departe, să aibă energie. Pentru societate, ne dorim tineri bine pregătiți care sunt dispuși și capabili să aibă meserii bune, bănoase, și să obținem o societate care câștigă bine și își permite să plătească pensii” a adăugat acesta.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea respectării restricţiilor impuse şi a făcut apel la responsabilitate.

"Trebuie să fim realişti, pandemia nu s-a terminat. Chiar dacă din fericire s-au adoptat măsuri restrictive care au permis să se reducă succesiv numărul de bolnavi, de noi infectări, nu putem, din păcate, să spunem că am scăpat de pandemie. În continuare este extrem de important să respectăm restricţiile impuse, să fim responsabili şi acum chiar avem un motiv foarte serios în plus, sunt copii din România cărora trebuie să le oferim şcoală în format fizic. Cu cât mai bine respectăm restricţiile, cu atât mai puţine cazuri de noi îmbolnăviri vom avea şi cu atât mai bine se va desfăşura şi şcoala în format fizic"

Președintele a mai adăugat că sistemul educațional este subfinanțat de multe decenii și că s-a reușit cristalizarea câtorva domenii care să facă diferența.

  • Digitalizarea– calculatoare, platforme digitale, digitalizarea întregului sistem școlar (trebuie să avem toate datele la un loc), să fim pregătiți pentru învățământul online, pentru care este nevoie de materiale. Este nevoie de pregătirea profesorilor pentru învățământul online, care un este același cu învățământul față în față.
  • Dotare– nu s-au mai făcut dotări în școlile românești de foarte mulți ani. Este nevoie de calculatoare, tablete, mobilier, laboratoare, biblioteci, dotarea tuturor școlilor cu material didactic și material didactic auxiliar. Un capitol neglijat în ultimele decenii.
  • Modernizare– cu toții ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulțumesc: școli neautorizate, școli fără toate dotările necesare, care nu au ajuns la standarde de 2021. Cu acești bani, putem rezolva problemele cu instalațiile sanitare, cu protecția împotriva incendiilor. Secolul XXI, cu toții ne dorim să avem un mediu curat, să întreprindem toate măsurile pe care le putem întreprinde pentru a preveni încălzirea climei. Se poate și la nivel de școală, iar aici nu vorbesc doar de educația pentru un mediu sănătos – mergem mai departe. Putem construi să avem școli verzi, unde se respectă circuitele materiale, unde se produce energie alternativă. Sunt doar câteva din zonele în care ne-am propus să folosim acești bani europeni, pentru a schimba din temelii școala românească și să mergem către România Educată, a subliniat Președintele Klaus Iohannis.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1616 secunde