Președintele iranian, Hassan Rohani, îi critică pe adversarii acordului nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele iranian, Hassan Rohani, îi critică pe adversarii acordului nuclear

Externe 06 Mai 2017 / 08:06 739 accesări

Președintele iranian, Hassan Rohani, care candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale de la 19 mai, i-a criticat vineri în cursul unei dezbateri pe opozanții săi conservatori pe care îi acuză că au încercat să saboteze acordul nuclear cu marile puteri, transmite AFP.

Într-o rară critică la adresa Gardienilor Revoluției, armata de elită a Iranului, Hassan Rohani și-a exprimat regretul pentru decizia lor de a scrie mesaje antiisraeliene pe rachetele balistice recent utilizate pentru teste.

"Am văzut cum au scris sloganuri pe rachete (...) pentru a perturba acordul" nuclear, a afirmat actualul șef al statului în timpul unei dezbateri televizate care i-a reunit pe cei șase candidați la prezidențiale.

Iranul susține că testele cu rachete balistice nu sunt interzise de acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), dar aceste teste au reanimat tensiunile cu Washingtonul.

Acordul nuclear vizează să garanteze caracterul strict pașnic al programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Hassan Rohani i-a acuzat pe adversarii săi conservatori că au legături cu persoane care încearcă să saboteze acest acord.

"În timp ce diplomații noștri negociau, voi ce făceați în spate? Unii au acționat ca opozanți ai poporului iranian",și-a exprimat el regretul.

Unul dintre principalii săi adversari, clericul conservator Ebrahim Raisi, a afirmat că nu va renunța la acordul nuclear, dar a reproșat guvernului "slăbiciunea" de care dă dovadă în fața partenerilor externi.

"Acest acord este ca un cec pe care guvernul este incapabil să îl încaseze. Rohani a promis că toate sancțiunile vor fi ridicate și că viața oamenilor se va îmbunătăți, dar nu asta se întâmplă", a insistat Raisi.

Președintele Rohani i-a replicat că acordul a permis creșterea vânzărilor de petrol și a dat Iranului un rol central în diplomația regională, în special în conflictul sirian.

Celălalt candidat conservator, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf, a afirmat la rândul său că de acordul nuclear a beneficiat numai "4% din populație".

Hassan Rohani a promis că, dacă va obține un nou mandat de patru ani, drepturile civile vor fi extinse. Această promisiune a figurat în programul său din 2013, dar nu a reușit să o concretizeze mai ales din cauza influenței puterii judiciare și forțelor de securitate.

Președintele Hassan Rohani și vicepreședintele său Es-Hagh Jahanguiri sunt principalii doi candidați ai taberei reformatoare și moderate în fața primarului Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, și a clericului Ebrahim Raisi, care reprezintă tabăra conservatoare.

Alți doi candidați puțin cunoscuți, Mostafa Hachemitaba, un fost ministru moderat, și Mostafa Mirsalim, liderul celui mai vechi partid conservator iranian, sunt de asemenea în cursă.12
Pagina a fost generata in 0.1774 secunde