Preşedintele iranian nu va face concesii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele iranian nu va face concesii

Externe 14 Mai 2014 / 00:00 474 accesări

În timp ce negocierile dintre Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se reiau, preşedintele iranian a atenţionat Occidentul: ţara sa nu este dispusă la orice concesie. Declaraţiile preşedintelui iranian au reîncălzit sufletele celor cărora le pasă de revoluţie, a scris ieri, într-un editorial, cotidianul conservator „Siasat-e Rooz“, exprimându-şi admiraţia faţă de atenţionările ferme ale lui Hassan Rohani cu privire la hotărârea regimului de la Teheran de a nu accepta niciun fel de apartheid nuclear.

Aceste cuvinte demonstrează caracterul revoluţionar, mai exact, conform Revoluţiei Islamice din 1979, al oratorului lor. „Nu vom ceda nici măcar o iotă în ceea ce priveşte tehnologia noastră nucleară”, a atenţionat preşedintele iranian, Hassan Rohani, în timpul unei vizite informale, la 11 mai, la AIEA, privind noile progrese ale tehnologiilor nucleare în domeniul sănătăţii. Cotidianul guvernamental „Iran” a adoptat o poziţie mai nuanţată, subliniind că acceptarea negocierilor cu Occidentul pe marginea programului nuclear constituie un pas înainte pentru Republica Islamică şi un mod de a-i dezarma pe opozanţii regimului. Pentru a convinge opinia publică şi instanţele internaţionale de caracterul paşnic al programului nuclear, trebuie aduse dovezi şi evitate declaraţiile ilogice.

Declaraţiile mai degrabă ferme ale lui Hassan Rohani, făcute în timpul vizitei la AIEA, intervin în timp ce un nou tur de negocieri nucleare a debutat luni la Viena. Negocierile sunt menite să ducă la redactarea acordului final între Occident şi Iran. Un acord prealabil a fost semnat în noiembrie anul trecut, marcând un prim progres în dosarul nuclear iranian după un deceniu. Preşedintele iranian Rohani, ales în iunie 2013, a promis că va relaxa relaţiile Iranului cu comunitatea internaţională.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.184 secunde