Preşedintele Republicii Moldova, suspendat pentru a treia oară din funcţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele Republicii Moldova, suspendat pentru a treia oară din funcţie

Externe 05 Ianuarie 2018 / 15:27 690 accesări

Curtea Constituțională a decis suspendarea atribuțiilor lui Igor Dodon de promulgare a Legii anti-propagandă. Prerogativa va reveni speakerului Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip. Aceasta este cea de a treia „suspendare” din funcție a președintelui Igor Dodon, potrivit Deschide.md. În replică, preşedintele Republicii Moldova ameninţă: democraţii vor avea de suferit pe termen lung din cauza politicii agresive pe care o promovează. La ședința de vineri s-a prezentat doar deputatul Sergiu Sârbu, cel care a și depus sesizarea la Curtea Constituțională. Reprezentantul președinției nici măcar nu a fost prezent în fața magistraților de la Curtea Constituțională pentru a-și expune și apăra punctele de vedere în privința refuzului de promulgare a respectivei legi.

Preşedintele Republicii Moldova susține că va „repara" lucrurile după alegerile parlamentare. Totodată, șeful statului a invocat iarăşi faptul că unii membri ai Curții Constituționale dețin cetățenia română: "Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe. După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în câteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. Este inadmisibil ca cetățenii care au jurat credință statului român să decidă politica statului moldovenesc. În ce privește legea anti-propagandă, aceasta constituie un abuz evident asupra libertății de informare a cetățenilor Republicii Moldova. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare". Acesta a îndemnat cetățenii să se mobilizeze împotriva forțelor „eurounioniste".

Igor Dodon a cerut joi Curţii Constuţionale să ateste constituţionalitatea „legii anti-propagandă". Într-o notă publicată pe pagina sa de Facebook, şeful statului a declarat că legea în cauză „atentează la principiile democraţiei".

De precizat că, luni, Înalta Curte a decis ca să-i fie suspendate atribuțiile președintelui Igor Dodon referitor la numirea mai multor miniștri din Guvernul Filip. Asta după ce președintele a semnat demisiile mai multor miniștri din Guvernul Filip, ca urmare a faptului că Partidul Democrat a decis să facă anumite remanieri în acest sens. Președintele însă s-a opus să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanțe ce justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova. La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcției, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului. Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și poate fi considerat o situație în care președintele este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Pe această cale, la sfârșitul lunii octombrie, a fost numit în funcție ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a suspendat atribuțiile lui preşedintelui Dodon.

Taguri articol


12