Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut demisia premierului Iațeniuk

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut demisia premierului Iațeniuk

16 Februarie 2016 / 16:39 370 accesări

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut marți demisia prim-ministrului Arseni Iațeniuk și pe cea a procurorului general, ambii criticați intens pentru întârzierea în aplicarea reformelor, relatează AFP și Reuters.

„Președintele a cerut procurorului general și prim-ministrului să plece pentru a restabili încrederea în putere”, a scris pe Twitter Sviatoslav Țegolko, purtător de cuvânt al șefului statului.

Practic, după ce i-a cerut explicit demisia procurorului general Viktor Șokin, Poroșenko a apreciat că 'aceeași parametri ar trebui aplicați și guvernului', în condițiile în care 'societatea a decis cu claritate că au existat mai multe greșeli decât realizări și că nu mai are încredere în miniștri'.

Totuși, soarta celor doi va fi decisă de parlamentul ucrainean, Rada Supremă.

În același timp, Petro Poroșenko a exclus, într-un comunicat, scenariul alegerilor legislative anticipate, subliniind că un nou cabinet ar trebui format de coaliția prooccidentală actuală.

Prim-ministrul Arseni Iațeniuk, în funcție de doi ani, a fost foarte criticat în ultimele luni pentru insuficiența reformelor efectuate și pentru faptul că ar fi luat apărarea oligarhilor. El riscă să se confrunte cu o moțiune de cenzură marți, în Rada Supremă, când se dezbate raportul de activitate al guvernului pe 2015. Potrivit Reuters, ar fi necesare 150 de voturi pentru a trece o moțiune de cenzură.

Procurorul general Viktor Șokin, a cărui demisie este de mai mult timp solicitată atât în țară, cât și de occidentali, este un apropiat al actualului președinte, acuzat că nu face nimic pentru a combate corupția omniprezentă, respectiv că acoperă acest flagel atunci când ar putea fi afectate interesele oligarhilor apropiați puterii.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.212 secunde