Preşedinții de Consilii Judeţene vor fi aleși prin vot direct

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordonanţă de urgenţă care modifică o lege electorală Preşedinții de Consilii Judeţene vor fi aleși prin vot direct
Politică 03 Iunie 2019 / 14:50 2040 accesări 0 comentarii

Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul modifică legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene (CJ). Premierul a precizat că a înţeles dorinţa cetăţenilor de a avea un rol mai important în acest sens. "Avem în şedinţa de luni un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vot direct de comunitatea locală", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, luni, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal " creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţiilor de CJ. "Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţiilor de CJ, cei care, împreună cu primarii şi consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Preşedintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de CJ", a mai afirmat aceasta.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene, transmiţând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. "Câți dintre președinții de consilii județene susțin acest lucru", s-a întrebat Iohannis. În contrareplică, vicepremierul Daniel Suciu a arătat că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean privind alegerea acestora prin vot uninominal, iar 29 dintre aceştia susţin modificarea legislaţiei. Printre susţinători sunt şi preşedinţii de CJ din partea PNL, potrivit ministrului.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2261 secunde