Preţul benzinei fără taxe din România, mai mic decât media europeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preţul benzinei fără taxe din România, mai mic decât media europeană
Economie 09 Mai 2019 / 16:51 359 accesări 1 comentariu

Poate părea greu de crezut, dar potrivit unor date ale publicaţiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, analizate de Agerpres, preţul fără taxe al benzinei pe piaţa din România a scăzut sub media europeană. În ce priveşte preţul motorinei, acesta este în continuare mai mare cu 2%.

Astfel, începând cu data de 6 mai, benzina fără taxe costă 0,598 euro pe litru în România, în timp ce media UE este de 0,607 euro pe litru. În privinţa motorinei, preţul este de 0,652 euro pe litru, faţă de nivelul median de 0,641 euro pe litru, arată aceeaşi sursă.

Preţul benzinei a fost şi el mai mare decât media UE în ultimele luni, însă cele două niveluri au atins convergenţa la mijlocul lunii aprilie şi, de atunci, preţul din România a fost inferior. Cu toate taxele incluse, costul carburanţilor este mai mic în România raportat la media europeană. Benzina are un preţ de 1,222 euro pe litru la noi în ţară, faţă de media europeană de 1,487 euro pe litru, iar motorina costă 1,250 euro pe litru la staţiile locale, comparativ cu nivelul mediu de 1,382 euro din UE.

Consiliul Concurenţei a derulat în ultimul an o anchetă pe piaţa carburanţilor, care a fost finalizată recent, iar raportul va fi făcut public în următoarele săptămâni, a declarat, la începutul lunii aprilie, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Concluzia este că, pe acest segment, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care stabileşte preţul, respectiv OMV Petrom. "Nu este o investigaţie în care să aplicăm sancţiuni, ci prin care vrem să înţelegem funcţionarea pieţei şi totul se învârte în jurul faptului că avem o structură care nu e predispusă la concurenţă. Unul dintre actori are jumătate din piaţă, deci nu este o structură de piaţă echilibrată în care sunt mai mulţi jucători cu ponderi relativ egale care se concurează, ci un jucător foarte mare, care stabileşte preţurile, şi unii mai mici care îl urmează şi atunci toată ideea este cum putem face să îmbunătăţim această structură a pieţei. Minuni n-o să fie, n-o să putem desface ceea ce s-a făcut la momentul privatizării", a adăugat Chiriţoiu.

Lider pe piaţa distribuţiei de carburanţi este OMV Petrom, urmat de Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom.

Loading...

1 comentariu

Yo 00:35:32 / 12 Mai 2019
OMV

Logic ca OMV stabileste pretul carburantului pentru ca a avut grija de asta nenorocitul de Nastase care a vandut titeiul din subsolul tarii(deci nu al lui personal) austriecilor pe te miri ce. Si nenorocitul nu a patit nimic. Cel mai toxic partid care a putut exista este PSD urmat indeaproape de restul-ALDE,PNL,USR, deci, nu avem ce vota.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2644 secunde