Prețul petrolului a căzut vineri cu peste 10%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prețul petrolului a căzut vineri cu peste 10%

Economie 27 Noiembrie 2021 / 14:07 1026 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Analiștii cred că acesta este efectul combinat al eliberărilor de țiței din rezervele de stat de către SUA, China, Japonia și alte țări importatoare, acțiune peste care s-a suprapus temerea că varianta Omicron a coronavirusului va duce la noi carantine și o scădere a cererii de produse și a producției în general.

Țițeiul american de referință (WTI) a scăzut în cursul zilei de vineri cu 13%, ajungând la 68 de dolari pe baril, iar cel european (BRENT) a pierdut cu 12%, ajungând la 72 de dolari pe baril.

Pe ambele piețe, aceasta a fost cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020, când, în apogeul primului val al pandemiei, prețul țițeiului a intrat în teritoriu negativ.

Carantinele din primul val pandemic din 2020 au redus cererea globală cu până la 20%, însă ulterior, relaxarea restricțiilor și reducerile de aprovizionare operate de către OPEC+ dar și stimulentele de relansare acordate de guverne au redresat prețul petrolului. De la începerea vaccinării la nivel mondial, în noiembrie 2020, acestea s-au dublat. Firesc, apariția unei tulpini despre care se crede că poate face vaccinurile ineficiente a avut un efect de sens opus.

Scăderea prețului petrolului reflectă “teama că noua variantă va duce la restricții de călătorie pe scară largă și la o cerere mai scăzută de petrol".

OPEC+ prognoza deja că piața petrolului va trece pe surplus în primele luni ale anului 2022.

Sursa: BizidayŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1495 secunde