Prețurile energiei au fost influențate, în ianuarie, de cerere și ofertă, dar și de legislație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prețurile energiei au fost influențate, în ianuarie, de cerere și ofertă, dar și de legislație

21 Februarie 2017 / 19:12 501 accesări

Evoluția pieței de electricitate din ianuarie, când prețurile au atins în unele zile cele mai mari valori din Europa, a fost influențată doar de cerere și ofertă, a spus Victor Ionescu, directorul general al bursei de energie OPCOM, în cadrul conferinței ZF Power organizată de Ziarul Financiar.

„Infrastructura, respectiv platformele de tranzacționare au funcționat impecabil și nu au existat nici un fel de constrângeri tehnice sau nu au existat nici un fel de abateri de la buna funcționare și corecta funcționare a tuturor platformelor. Prin această afirmație am încercat să spun un lucru foarte simplu și anume că dacă preocuparea noastră este înspre preț, putem fi siguri că prețul nu a fost niciodată influențat de alți parametri decât cererea și oferta”, a spus Victor Ionescu, directorul Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM).

Reprezentantul OPCOM a menționat că ofertele de cumpărare au fost ridicate, ajungînd și la 2.000 lei/MWh. „Cert este că a existat o ofertă de cumpărare ridicată, cert este că peste 73% din oferta de cumpărare a avut un preț mediu ponderat mai mare de 400 de lei, cert este că peste 50 de participanți la piața de energie electrică au ofertat spre cumpărare prețuri peste 500 de lei, cert este că a existat o deplasare a ofertei de cumpărare spre prețuri foarte ridicate, mergând și spre 2.000 de lei”, a precizat directorul OPCOM.

În ceea ce privește tranzacționare pe OPCOM, cantitatea de energie tranzacționată în luna ianuarie 2017 s-a situat la același nivel comparativ cu aceeași lună din 2016, potrivit OPCOM. Victor Ionescu explică că „dacă ne referim doar la piața spot, diferențele procentuale față de media anului trecut sunt nesemnificative. Cu alte cuvinte, în luna ianuarie nu s-a tranzacționat mai mult sau mult mai puțin decât media anului trecut. Nu s-a tranzacționat mult mai mult decât în luna decembrie, de exemplu. Nu s-a tranzacționat mult mai mult decât în luna ianuarie 2016, ca să comparăm ianuarie 2016 cu ianuarie 2017”.

Directorul OPCOM a menționat că există participanți la piața de energie care „testează” limitele reglementare în anumite situații. „Pe de altă parte, putem sesiza că sunt cumpărători care, dacă într-una din zile nu au achiziționat toată cantitatea pe care și-au dorit-o, în zilele următoare au crescut prețurile. Comportamentul participanților la piață este o problemă de management al fiecărui participant. Pe de altă parte, probabil, unii dintre participanții la piață testează, în anumite situații, limitele de reglementare”, a explicat reprezentantul bursei de energie.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, susține că piața de energie din România are disfuncționalități majore, iar legislația în domeniu trebuie revizuită. „Din punctul nostru de vedere, piața de energie din România, din păcate, se dovedește că are nefuncționalități majore. Din punctul meu de vedere, poate că ce s-a întâmplat în ianuarie este o dovadă în acest sens. Chiar dacă nu ești un foarte mare specialist în energie, în piețe, în tranzacționare, este destul de evident că în momentul în care jumătate din tranzacțiile acestei țări se fac pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate și această volatilitate care vine inerent nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare”, a explicat Daniela Lulache.

„Întreaga legislație din domeniul energiei trebuie revizuită”, susține directorul general Nuclearelectrica.

Mai mult, reprezentantul CE Oltenia susține că domeniul legislativ reprezintă una dintre cauzele problemelor din ianuarie. „În opinia mea sunt trei categorii de cauze care au determinat ce s-a întâmplat în ianuarie. Unele sunt de ordin legislativ”, susține Ionel Ilie, directorul ofertare-vânzare CE Oltenia.

Reprezentantul CE Oltenia a infirmat speculațiile potrivit cărora CE Oltenia ar fi ridicat prețul la cumpărare pentru e crește prețul pieței. „Complexul Oltenia nu a cumpărat niciodată energie de pe PZU, nici nu am depus scrisoare de garanție ca să pot cumpăra. Puteți să eliminați din start speculația că Oltenia a ridicat preț la cumpărare pentru a creștere prețul pieței”, a spus Ionel Ilie.

Potrivit reprezentantului OPCOM, în prezent, prețurile se situează la nivelul jumătății lunii decembrie. „Putem spune că prețurile în aceste zile sunt la nivelul zilelor 15-20 decembrie”, susține directorul OPCOM, care a adăugat că prețurile au revenit cu maximă rapiditate.

Taguri articol


12