Prima suspiciune clinică de gripă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

Prima suspiciune clinică de gripă

Eveniment 01 Noiembrie 2012 / 00:00 417 accesări

De la o săptămână la alta, medicii constănţeni au continuat să raporteze Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa tot mai multe afecţiuni specifice sezonului rece. În cadrul programului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 22-28 octombrie a fost sesizată prima suspiciune clinică de gripă la Constanţa. „Este vorba de un bărbat de 53 de ani din localitatea Ovidiu, care nu are probleme mari de sănătate. Este doar o suspiciune clinică. Au fost prelevate probele care sunt cerute şi înaintate Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti, pentru confirmare sau infirmare”, a declarat directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina.

MII DE AFECŢIUNI RESPIRATORII De asemenea, medicii constănţeni au raportat mii de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii. Astfel, au primit diagnosticul de IACRS 2.311 persoane, din care 59 au rămas în spital pentru supraveghere şi îngrijiri medicale. Cât priveşte numărul îmbolnăvirilor cu pneumonii, doctorii au anunţat 690 de cazuri, din care 48 au necesitat îngrijirea pe patul de spital. „Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere cu 10,9%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere cu 41,6%”, potrivit DSPJ. Specialişti ai Direcţiei de Sănătate susţin că valorile sunt în concordanţă cu intrarea în sezonul rece ce favorizează apariţia infecţiilor respiratorii prin variaţiile de temperatură şi umiditate.

ÎN AŞTEPTAREA VACCINĂRII ANTIGRIPALE Campania naţională gratuită de vaccinare antigripală iniţiată de Ministerul Sănătăţii (MS) se lasă aşteptată. Potrivit MS, imunizarea ar fi trebuit să înceapă astăzi, utilizându-se un milion de doze de vaccin antigripal. În cadrul campaniei anuale, vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical. Vaccinul antigripal ce va fi utilizat de MS pentru campania de imunizare a populaţiei în acest sezon va conţine tulpinile virusurilor care au circulat în 2011, renunţându-se la cele existente în 2009 şi 2010, potrivit MS, indicaţiile fiind la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Şi în acest an, populaţia va fi imunizată, prin vaccinul antigripal, împotriva virusului gripei porcine, A/H1N1”, au declarat specialişti ai MS. Până acum nu a fost înregistrat niciun caz de gripă pe teritoriul României. Medicii atrag atenţia că virusul gripal este extrem de contagios şi poate fi transmis prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate - mânerele uşilor, întrerupătoarele de lumină, obiecte casnice.12
Pagina a fost generata in 0.1534 secunde