Primăria Ion Corvin a instalat o nouă centrală termică la şcoală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primăria Ion Corvin a instalat o nouă centrală termică la şcoală

Administrație 30 August 2006 / 00:00 1606 accesări

Primăria Ion Corvin participă direct la construirea bisericii din satul Crîngu, aflat în raza administrativă a comunei. Primarul comunei, Marcela Rădulescu, a declarat că, în urmă cu cinci ani, mai mulţi localnici au demarat construcţia lăcaşului de cult pe propria cheltuială, însă, în timp, au rămas fără fonduri, iar lucrările au fost sistate. „Satul Crîngu este locuit de 100 de familii, care sînt nevoite să se deplaseze peste cinci kilometri pînă la cea mai apropiată biserică, aflată în Ion Corvin. Primăria, împreună cu Consiliul Local, au decis să aloce anual fonduri pentru continuarea construcţiei, pentru a se încheia lucrarea”, a declarat edilul. Prin urmare, reprezentanţii autorităţii locale alocă de doi ani fonduri pentru achiziţionarea materialelor de construcţie necesare construcţiei, localnicii folosind mîna de lucru autohtonă pentru ridicarea lăcaşului de cult. „Mai sînt de ridicat cele două turle ale bisericii şi de montat tîmplăria şi geamurile şi se vor încheia lucrările”, a declarat Marcela Rădulescu. Zidarii şi tîmplarii au fost vizitaţi ieri pe şantierul de construcţii de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi a toată Dobrogea, care a dorit să vadă în ce stadiu se află construcţia bisericii.

Programul de reabilitare a reţelei de apă se va încheia în toamnă

În această perioadă, autoritatea locală a reuşit să definitiveze şi lucrările de reabilitare termică a şcolii din Ion Corvin. În iernile trecute, elevii din localitate se încălzeau cu sobe metalice cu lemne, însă, din acest an, în şcoală va funcţiona o centrală termică achiziţionată şi instalată cu fonduri de la bugetul local. „Centrala termică a fost instalată odată cu reţeaua de distribuţie a energiei termice din şcoală. Am reuşit să instalăm atît conductele cît şi caloriferele pe cele două tronsoane ale instituţiei de învăţămînt, cu o investiţie totală de 700 de milioane lei”, a spus primarul. Noua centrală termică funcţionează tot pe bază de lemne, dar poate furniza căldură şi cu cărbuni. „Am fi putut să instalăm o centrală pe bază de gaz lichefiat, însă din punctul de vedere al cheltuielilor este mai bine să avem o centrală pe lemne, avînd în vedere faptul că zona noastră este împădurită şi avem lemne din belşug. Oricum, acum încercăm să achiziţionăm, pentru această iarnă, şi un stoc de cocs şi cărbune pentru a fi siguri că trecem iarna fără să mai facem aprovizionări în timpul sezonului rece”, a mai declarat Marcela Rădulescu.

CJC se implică în promovarea proiectelor edilitare ale primăriilor din judeţ

Un alt proiect derulat de autoritatea locală în comună se va încheia tot în această toamnă. Primăria a reuşit să demareze un program Solee Bonae de reamenajare a reţelei de alimentare cu apă din comună, în cadrul căruia se vor înlocui toate conductele existente, va fi extinsă reţeaua de apă, se construiesc două puţuri de apă de semi-adîncime şi va fi amenajată şi o staţie de clorinare la standarde europene. Mai mult, pe raza comunei vor fi instalate pompe cu apă în apropierea drumului principal. Primarul a ţinut să mulţumescă conducerii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) pentru sprijinul acordat în promovarea altor două proiecte edilitare demarate de autoritatea locală. Este vorba despre înaintarea către autorităţile naţionale a unui proiect pentru finanţarea cu fonduri guvernamentale a lucrărilor de amenajare a unor poduri, podeţe şi alei pietonale, în baza OG 7/2006. Proiectul are o valoare totală de 17,6 miliarde lei şi nu poate fi finanţat de la bugetul local, care este de cîteva ori mai mic decît sumele necesare. Celălalt proiect, în valoare de 65 miliarde lei, vizează pietruirea celor 18 km de drumuri intravilane, care, în prezent, sînt drumuri negre. „În prima fază vrem măcar să pietruim drumurile, însă ne gîndim să le şi asfaltăm, cel puţin pe cele principale. CJC ne ajută să depunem documentaţia la Bucureşti, pentru că pentru noi era foarte greu să facem acest lucru, şi cred că acelaşi lucru îl spun şi colegii mei primari din alte localităţi”, a declarat Marcela Rădulescu



12