Primăria s-a îndatorat pe bani publici pentru proiecte utopice de... campanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum au ajuns constănțenii datori vânduți pentru... tone de hârtie și râuri de tuș Primăria s-a îndatorat pe bani publici pentru proiecte utopice de... campanie
Administrație 09 Octombrie 2017 / 18:36 3005 accesări 4 comentarii

Așa va arăta Constanța după ce Banca Mondială și BERD o vor scoate din rahat. Sau nu!

Așa va arăta Constanța după ce Banca Mondială și BERD o vor scoate din rahat. Sau nu!

Primăria Constanța a semnat un acord prin care solicită asistență tehnică din partea Băncii Mondiale și BERD, pentru proiecte de dezvoltare. Mai eficient era să cumpere hârtie igienică.

Primăria Constanța a semnat un acord prin care solicită asistență tehnică din partea Băncii Mondiale și BERD, pentru proiecte de dezvoltare. Mai eficient era să cumpere hârtie igienică.

Constanța se prăbușește, iar autorităților le arde de împrumutat bani pentru a se consulta cu alții despre problemele pe care le vede toată lumea. La începutul săptămânii, reprezentanții autorităților locale s-au lăudat că au împrumutat milioane de euro ca să scoată orașul din rahat și să îl facă „smart”. Mai exact, Primăria a semnat două acorduri, unul cu Banca Mondială, iar celălalt cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin care municipalitatea împrumută, în total, aproape 21 DE MILIOANE DE EURO. Banii nu vor fi folosiți pentru lucruri concrete, care să ajute cetățeanul, ci pentru multă hârțogăraie și o tonă de proiecte care, probabil, nu vor fi puse în practică niciodată. Dar măcar îi vor asigura actualului primar promisiuni pentru viitoarea campanie electorală.

După principiul „țara arde, babele se piaptănă”, în loc să rezolve problemele arzătoare ale urbei, Primăria Constanța se ocupă, mai nou, de vorbit discuții pe la dezbateri sterile și își petrece timpul căutând cele mai pompoase cuvinte și exprimări prin care poate fura atenția publicului. Cel puțin asta am înțeles din marele eveniment organizat luni, 9 octombrie, pentru ca reprezentanții autorităților locale să se laude că au împrumutat milioane de euro ca să facă orașul mai „smart”. Mai exact, Primăria a semnat două acorduri, unul cu Banca Mondială, iar celălalt cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin care municipalitatea împrumută, în total, aproape 21 DE MILIOANE DE EURO.

ÎMPRUMUTĂM BANI PENTRU HÂRTIE ȘI TUȘ

Ce face Primăria cu acești bani? Probabil ați crede că vor fi asfaltate toate străzile, aleile și ulițele din oraș, vor fi montate mult promisele semafoare, vor fi amenajate zeci de parcări, vor fi construite locuri de joacă moderne și vom avea cel puțin trei parcuri de dimensiuni bucureștene. Greșit! În realitate, municipalitatea a împrumutat acești bani pentru „acordarea de asistență de specialitate în: consolidarea capacității de planificare și management al investițiilor, îmbunătățirea capacității de management al activelor municipale și de regenerare urbană, sporirea gradului de competitivitate a zonei metropolitane”, după cum s-au exprimat reprezentanții autorităților locale. Cu alte cuvinte, Primăria a împrumutat acești bani, adică a îndatorat bugetul local, pentru ca unul sau mai mulți reprezentanți ai Băncii Mondiale și BERD să se plimbe prin oraș și să le spună celor plătiți din taxele și impozitele fraierului de constănțean cum trebuie să își facă treaba. Că, vorba aceea, un funcționar care locuiește și lucrează în Constanța de zeci de ani nu are de unde să știe ce probleme există în oraș, trebuie să vină un străin să se plimbe câteva luni și să își dea seama cum trebuie să se facă lucrurile.

CONSTANȚA ARE NEVOIE DE ACȚIUNE, NU DE TEORII

Și chiar dacă asistența din partea celor două entități s-ar dovedi a fi fructuoasă și ar rezulta multe proiecte ce vor „deștepta” orașul, ele nu au nicio importanță câtă vreme rămân doar pe hârtie. Să nu uităm că municipiul Constanța este plin de asemenea grămezi de hârțogăraie - proiecte care nu au mai fost puse în practică sau care nu au fost finalizate niciodată. Și să nu uităm nici că, în prezent, Constanța are o mulțime de alte probleme DEOSEBIT DE IMPORTANTE, care ar împiedica oricum ca orașul să fie „smart”. Faptul că nu avem nici măcar un drum decent pe care să circulăm normal și că locuitorii au ajuns să meargă săptămânal la service pentru că și-au nenorocit mașinile pe bulevardele municipiului reședință de județ ar trebui să dea de gândit. Faptul că nu ai loc pe trotuar de mașinile care nu au loc de parcare ar trebui, de asemenea, să aprindă niște beculețe. În plus, lipsa parcurilor și a locurilor de joacă, semafoarele antice și sistematizările rutiere ce încurcă circulația în moduri greu de imaginat nu ar trebui trecute sub preșul scuzelor penibile de genul „peste două săptămâni facem și dregem”, „nu este al nostru, ci al altcuiva”, „avem un proiect de care ne apucăm săptămâna viitoare” sau „licitația a fost contestată, nu putem face nimic”. Să fim serioși, până și elevii cărora le-a mâncat cățelul tema sunt mai credibili!

CÂT VOM MUNCI PENTRU A PLĂTI DATORIILE UNUI ORAȘ ÎN PARAGINĂ?

După toate acestea, cea mai mare îngrijorare este aceea că vom munci zeci de ani pentru a plăti datoriile acumulate de municipalitate. Din cauza prestației îndoielnice din primul an de mandat, este foarte puțin probabil ca primarul Decebal Făgădău să mai fie ales vreodată și să își facă griji pentru asta. Sau, cine știe, poate se pomenește cu vreun post de ministru, în timp ce constănțenii vor plăti o droaie de taxe pentru bugetul unui oraș îndatorat, ce se prăbușește pe zi ce trece, doar pentru că cineva are nevoie de „cel mai prestigios serviciu de asistență tehnică pentru toate fondurile europene structurale și de investiții”, ca să vadă mizeria în care înoată. Dar, să fim indulgenți! Domnul primar este oricum prea ocupat să născocească vrăjeli poetico-absurde, precum „bd. Tomis este coloana vertebrală care ne leagă pe toți ombilical”, ca să se mai gândească la cei care l-au votat.

Loading...

4 comentarii

Constantean 09:15:17 / 10 Octombrie 2017
Merita inchisoare!

La inchisoare!

fezabilistul 10:34:35 / 10 Octombrie 2017
consultantii in parandarat

In continuare vad ca astia nu au invatat nimic din intimplarile lui Mazare ci Constantinescu. Cred ca este vorba de parandarat si nu despre necesitatile Constantei. Auziti, nu s-au gasit 100000 de lei pentru Ziua Dobrogei in schimb, se dau 1000000 de lei pe becuri atirnate in pomi. Daca esti cu scaun la cap si nu esti pilotat de late intentii gasesti solutii pentru a rezolva ambele probleme. Daca scopul este parandaratul , se ajunge la asemenea solutii. Ne-ati innebunit cu consultanta si studiile de fezabilitate. De unde au iesit atiti consultanti si fezabilisti? Mizgalesc 3 pagini copiate de pe NET, si gata proiectul.

andrei chivu 15:51:01 / 10 Octombrie 2017
Miau-miau este semiretard

"vai Andrei ce scandalagiu esti... te certi cu primarul tot timpul..." mi se spunea demult la inceputurile implicarii mele comunitare... ehhh, acum intelege lumea ce primar impaiat avem... un semiretard impachetat in stofa scumpa si gelat

Rizescu 12:15:32 / 12 Octombrie 2017
Stroe si ai lui

Pe cand vom auzi si de anchetarea talharilor de la 2x1 Holding? Cand vor fi anchetate traficul de influenta, luarea de mita, spolierea constantenilor de tristul cuplu Dumitache Ion si Stroe Felix? Cand se va incheia aceasta mascarada si vor fi anchetate cu simt de raspundere hotiile care se fac in Portul Constanta? Se pare ca acum asistam DOAR la o reglare de conturi mafiota, in care unii au pactizat cu SISTEMUL, se infiltreaza peste tot in structurile de decizie - in special tineri pensionari de stat, militieni, vamesi, portarei, apevisti - si folosind procuratura ii elimina pe ceilalti de peste tot. Asta pentru ca indivizi de genul asta nu reprezinta nimic in fata cetatenilor si niciodata nu I-ar vota NIMENI. In Romania democratia a sucombat sub atacul statului securistic mafiot, ai carui reprezentanti de baza sunt, paradoxal, cei tineri sau foarte tineri si, de altfel, fara nicio sansa in viata, intrucat cei mai multi dintre ei au absolvit diverse forme de invatamant tip sereleu (Saguna, Spiru, Cantemir, Gaudeamus etc) si sunt agramati, analfabeti functional, dar extrem de dornici de parvenire. Exemple in acest sens sunt Tutuianu, Babu, Rasauteanu, Palaz, Learciu, Fagadau si altii ca astia pusi pe diverse functii, ei avand muci in freza. Cine ii tine si ii sustine? De ce arata orasul de rahat, prafuit si intunecat?

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.18 secunde