Primarii și consilierii nu și-au preluat mandatul nici acum. Iată de ce!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La două săptămâni de la alegerile locale, 70 de consilii locale trebuie constituite în doar cinci zile!

Primarii și consilierii nu și-au preluat mandatul nici acum. Iată de ce!

Administrație 21 Iunie 2016 / 08:00 2003 accesări

Pentru ca primarii și consilierii constănțeni să fie votați a fost nevoie de o zi. Pentru a intra în funcții, pare să fie nevoie de jumătate de lună.

Pentru ca primarii și consilierii constănțeni să fie votați a fost nevoie de o zi. Pentru a intra în funcții, pare să fie nevoie de jumătate de lună.

Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu: „Niciun consilier sau primar nu poate fi validat până când partidele nu depun la AEP rapoartele financiare”

Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu: „Niciun consilier sau primar nu poate fi validat până când partidele nu depun la AEP rapoartele financiare”

La două săptămâni de la alegerile locale, nici primarii și nici consilierii locali și județeni nu și-au preluat mandatul. Iar asta se întâmplă din cauza noii legi a alegerilor locale, care pare să îngreuneze procedurile ce păreau odată simple. Concret, aleșii nu pot să depună jurământul până când Autoritatea Electorală Permanentă nu publică în Monitorul Oficial rapoartele financiare ce justifică banii cheltuiți de fiecare partid și candidat în campania electorală. Nu toate formațiunile au depus aceste documente, așa că nimeni nu poate să își preia mandatul. Asta a dus la dispute politice și ar putea provoca inclusiv blocaje instituționale.

A trecut jumătate de lună de la alegerile locale din 5 iunie, iar în județul Constanța nu a fost constituit niciun consiliu local, în nicio comună, oraș sau municipiu. De asemenea, niciunul dintre cei 70 de primari aleși nu și-a preluat mandatul. La fel stau lucrurile și în Consiliul Județean Constanța, ai cărui membri nu și-au depus jurământul nici până acum. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă a județului Constanța când procedurile de constituire pentru consiliile locale durează atât de mult. În legislaturile trecute, nu trecea mai mult de o săptămână și jumătate de la alegerile locale şi până la finalizarea acestor formalități. Cum s-a ajuns în această situație? Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, spune că această întârziere este cauzată de noua lege a alegerilor locale, conform căreia niciun consiliu local sau județean nu poate fi validat până când partidele politice și candidații independenți care au câștigat la alegeri nu depun la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) rapoartele financiare în care sunt justificați toți banii cheltuiți în campania electorală. „Ultima zi în care pot fi depuse aceste rapoarte este 21 iunie. Din câte am înțeles de la reprezentanții AEP, încă mai sunt partide și candidați care mai au documente de prezentat. Abia după ce vor fi depuse toate rapoartele și AEP le va publica în Monitorul Oficial, voi putea convoca ședințele de constituire ale consiliilor locale. Cel mai probabil, aceste documente vor apărea în Monitorul Oficial în 21 iunie, așa că, începând din 22 iunie, vom convoca ședințele de constituire a consiliilor locale. Asta e legea și trebuie să o respectăm”, a explicat Nicolaescu.

14 ȘEDINȚE PE ZI?

De parcă nu ar fi fost suficient de absurd faptul că au trecut două săptămâni (până acum) de la scrutinul pentru locale fără ca aleșii să-și fi preluat oficial mandatele, există o altă problemă. Săptămâna aceasta va avea loc un adevărat maraton al ședințelor de constituire în ce priveşte consiliile locale. Asta pentru că, potrivit legii, ultima zi în care mai pot fi urmate aceste proceduri este 26 iunie. Practic, în doar cinci zile (perioada 22 - 26 iunie), trebuie să se constituie cele 70 de consilii locale (trei municipii, nouă orașe și 58 de comune) și CJC. Printr-un simplu calcul matematic ne dăm seama că, într-o singură zi, ar trebui să fie convocate, în medie, 14 ședințe. Dacă mai punem la socoteală și faptul că, la fiecare, trebuie să fie prezent cel puțin un reprezentant al Prefecturii, ajungem la concluzia că această instituție va fi blocată complet până la finalizarea unor formalități care, până la urmă, nu ar trebui să ridice mari probleme.

UN ALT MOTIV DE DISPUTĂ ÎNTRE PSD ȘI PNL

În ceea ce privește constituirea Consiliului Local Constanța, au existat anumite discuții și tensiuni. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că întârzierea este cauzată de faptul că reprezentanții PNL la nivel național nu au depus rapoartele financiare. „Din informațiile pe care le dețin, liberalii intenționează să ducă documentele la AEP în ultima zi, adică în 21 iunie. Cel mai probabil, Consiliul Local Constanța se va constitui în 22 iunie”, a declarat Făgădău. Totuși, președintele organizației județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, îl contrazice pe primar. „Noi am depus toate documentele de lunea trecută (13 iunie - n.r.). Problema este că durează foarte mult verificarea lor. Când era în vigoare legea veche, rapoartele erau depuse de fiecare organizație județeană în parte la filialele AEP din teritoriu, așa că verificările erau mai simple. Acum, totul se face la nivel național, iar asta îngreunează puțin lucrurile”, a explicat Dragomir. Indiferent cine este vinovat de faptul că, în două săptămâni de la alegeri, niciun primar sau consilier nu și-a preluat mandatul, un lucru este sigur: localele de anul acesta, la fel ca multe alte evenimente, au scos în evidență talentul înnăscut al românilor de a lăsa lucrurile nefăcute până în ultima clipă. Nu ne rămâne decât să sperăm să nu existe calamități în județ săptămâna aceasta. Cu Prefectura blocată în ședințe și primari care nu și-au preluat mandatul, nu va avea cine să coordoneze intervențiile de salvare a persoanelor și minimizare a pagubelor.



12