Primele gaze din zăcămintele uriaşe ale Mării Negre, la export

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele gaze din zăcămintele uriaşe ale Mării Negre, la export

Economie 24 Noiembrie 2017 / 10:55 3123 accesări

Transgaz a obţinut acordul de mediu pentru a construi o conductă care se lege ţărmul Mării Negre cu conducta de tranzit Isaccea Negru-Vodă, prin care gazele ruseşti ajung în sudul Europei, prin Ucraina. Astfel, consumatorii români nu vor avea acces la primele gaze din Marea Neagră, care vor fi extrase anul viitor de gigantul american Carlyle. Gazele vor merge fie spre sudul Europei fie spre Ucraina. "STGNN Transgaz SA Mediaş anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona localităţii Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona localităţii Grădina), inclusiv alimentarea cu energie electrică pentru staţia de protecţia catodică Săcele, grupurile de robinete şi montare fibră optică senzitivă comunele Corbu, Săcele, Cogealac şi Grădina, judeţul Constanţa".

Acesta este anunţul făcut de Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale din România, publicat la data de 13 noeimbrie.

Iar acest anunţ arată că, de fapt, înainte de a fi vândute cumva pe piaţa occidentală, o parte dintre gazele din Marea Neagră vor ajunge de fapt în Europa de Est şi Sud, posibil şi în Ucraina, ţară profund dependentă de importurile de gaze ruseşti. În niciun caz aceste gaze, cel puţin, nu vor fi consumate în România. Iată de ce:

Unde ajunge gazul

În luna martie a acestui an, Compania Black Sea Oil and Gas SRL (BSOG), deţinută de Carlyle, cel mai mare fond de private equity din lume, a anunţat că va construi o staţie de tratare a gazelor în localitatea Corbu din judeţul Constanţa. BSOG anunţase initial că a descoperit în Marea Neagră românească între 10 și 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investițiile până la începerea producției, în anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari. Staţia va fi făcută, evident, pentru a aduce la ţărm gazele din Marea Neagră.

BSOG are concesionate două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre, respectiv perimetrele Midia și Pelican, pe care le şi operează. Concesiunea a fost preluată de la Sterling Resources, pentru 42,5 milioane de dolari. BSOG este controlată de gigantul american Carlyle Group, cel mai mare fond de private equity din lume, cu un portofoliu de active de aproape 200 de milioane de dolari.

Odată gazele aduse la ţărm, operatorul din Marea Neagră nu mai are obligaţii pentru construcţia infrastructurii de transport, lucru pe care trebuie să îl facă Transgaz, ceea ce de fapt a şi anunţat prin publicarea acelui acord de mediu.

Iar conducta pe care Transgaz spune că o va construi duce gazele naturale din Marea Neagră exact în conducta Isaccea-Negru Vodă, operată de Gazprom, prin care grupul rusesc transportă gazele dinspre Rusia, via Ucraina, spre Bulgaria şi Grecia.12
Pagina a fost generata in 0.2875 secunde