Primii astronauţi în spaţiu în cadrul zborurilor comerciale ale NASA mai au de aşteptat! Ce s-a întâmplat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primii astronauţi în spaţiu în cadrul zborurilor comerciale ale NASA mai au de aşteptat! Ce s-a întâmplat

Ştiință 12 Iulie 2018 / 16:42 1610 accesări

Planurile ce prevăd lansarea de către NASA a primelor echipaje de astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de pe teritoriul Statelor Unite ar putea fi amânate din cauza unor măsuri de securitate incomplete şi a unor carenţe de asumare a responsabilităţii în cadrul programului agenţiei spaţiale americane pentru zboruri comerciale, potrivit unui raport federal publicat miercuri, informează Reuters.

SpaceX şi Boeing Co sunt principalii doi contractori selectaţi în virtutea programului de zboruri comerciale al NASA pentru a trimite astronauţi în spaţiu cel mai devreme în 2019, cu ajutorul vehiculelor Dragon, respectiv Starliner.

Însă un raport întocmit de Biroul SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală (Government Accountability Office - GAO) afirmă că mai multe probleme ar putea să provoace amânarea lansării primei misiuni cu echipaj uman de pe solul american de către o companie privată şi ar putea să determine apariţia unei perioade de nouă luni pe durata căreia niciun astronaut american nu se va afla la bordul ISS. "Boeing şi SpaceX continuă să facă progrese în dezvoltarea sistemelor lor de transport pentru echipaje de astronauţi, însă ambii contractori au amânat acea certificare importantă pentru începutul anului 2019", precizează acelaşi raport guvernamental. "Fără o opţiune viabilă în ceea ce priveşte asigurarea unui acces neîntrerupt la ISS în eventualitatea unor viitoare amânări ale lansărilor comerciale cu echipaje umane la bord, am ajuns la concluzia că NASA se confruntă cu riscul de a nu fi capabilă să maximizeze profitul de pe urma investiţiilor de mai multe miliarde de dolari pe care le-a făcut în proiectul ISS", au mai spus autorii raportului.

Reprezentanţii Boeing au anunţat că intenţionează să efectueze primele zboruri de testare în acest an. "Boeing colaborează cu NASA pentru a se asigura că CST-100 Starliner va zbura cât mai devreme posibil", a spus Jerry Drelling, adjunctul purtătorului de cuvânt al companiei.

Reprezentanţii SpaceX nu au putut fi contactaţi de Reuters până la ora transmiterii acestor informaţii.

În 2014, SpaceX şi Boeing au câştigat contracte de 2,6 miliarde de dolari, respectiv 4,2 miliarde de dolari pentru a construi sisteme capabile să transporte în spaţiu echipaje de astronauţi în virtutea programului spaţial comercial al NASA, folosit de agenţia americană cu scopul de a utiliza sectorul privat în cadrul unor misiuni spre ISS. În acelaşi raport, NASA afirmă că va colabora strâns cu partenerii săi comerciali pentru a remedia aceste probleme şi că va alcătui un plan de rezervă în eventualitatea producerii altor amânări. Înainte ca SpaceX şi Boeing să poată să trimită astronauţi în spaţiu, cele două companii private trebuie să demonstreze că sistemele lor de transport comercial sunt sigure pentru echipajele umane, potrivit NASA.

Reprezentanţii GAO vorbesc despre potenţiale riscuri de siguranţă aferente capsulelor spaţiale dezvoltate de cele două companii, inclusiv sistemul de întrerupere a misiunii lansatoarelor Boeing Starliner, ce vor ejecta cabinele astronauţilor în urma unei eventuale explozii a rachetei purtătoare, dar şi o valvă de alimentare cu carburant (între timp remediată) din structura rachetei Falcon a companiei SpaceX, ce a produs o costisitoare explozie pe o rampă de lansare în 2016.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011, NASA cumpără cu costuri foarte mari locuri la bordul capsulelor ruseşti Soyuz, cu mai multe luni în avans, pentru a trimite astronauţi americani pe ISS.

Taguri articol


12