Primul caz de gripă din acest sezon rece

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul caz de gripă din acest sezon rece

Sănătate 16 Decembrie 2014 / 00:00 676 accesări

Specialiști din cadrul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) au raportat primul caz de gripă din acest sezon. Este vorba despre un bărbat de 37 de ani din Capitală. Bărbatul a fost diagnosticat cu virusul AH3 la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, însă nu a fost internat, pentru că nu prezenta o formă severă, au precizat reprezentanţi ai CNSCBT. Conform aceleiaşi surse, în intervalul 1 - 7 decembrie, numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii acute la nivel naţional a fost de 82.427, cu 14,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 2,9% mai mic decât cel din aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.824). Tot în săptămâna menționată, au fost înregistrate opt cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi dublu faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

CONSTANȚA În perioada 1 - 7 decembrie 2014 au fost consultaţi în serviciul de boli infecţioase al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța 121 pacienţi. Potrivit informării SCBI, din totalul consultaţiilor s-au diagnosticat 14 cazuri de afecțiuni respiratorii, din care au fost spitalizate șase persoane.

Tot până la 7 decembrie, în cadrul campaniei de imunizare gratuită contra gripei, au fost vaccinate 207.160 de persoane din grupele la risc. Pentru această campanie, Ministerul Sănătăţii a cumpărat din străinătate 500.000 de doze. Precizăm că alte 22.000 doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța de la Ministerul Sănătății, la finele lui noiembrie. Reamintim că, pe 17 noiembrie, DSPJ Constanța a făcut recepția a 7.900 de doze de vaccin, doze care au ajuns în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni, potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov. Cele care au ajuns recent vor fi distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea populației considerate la risc (bătrâni, bolnavi cronici, gravide, copii).

METODĂ EFICIENTĂ Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.



12