Primul stat care anunţă că vrea să blocheze impunerea de sancţiuni UE contra Ungariei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul stat care anunţă că vrea să blocheze impunerea de sancţiuni UE contra Ungariei

Externe 13 Septembrie 2018 / 16:20 484 accesări

Polonia avertizează că va încerca să blocheze, în cadrul instituţiilor Uniunii Europene, impunerea de sancţiuni împotriva Ungariei, după ce Parlamentul European a lansat procedura de sancţionare a Guvernului de la Budapesta pentru încălcarea normelor europene, relatează cotidianul Financial Times.

"Fiecare stat membru UE are dreptul suveran de a implementa reformele interne pe care le consideră adecvate",a transmis Ministerul polonez de Externe.

"Acţiunile îndreptate împotriva statelor membre nu vor face decât să accentueze clivajele în cadrul UE, amplificând actuala lipsă de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene. Polonia va vota, în forurile instituţiilor europene, împotriva potenţialelor sancţiuni contra Ungariei",precizează diplomaţia de la Varşovia.

Polonia este vizată, la rândul său, de o procedură UE de sancţionare.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Lansarea procedurii de sancţionare a fost aprobată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral şi în contextul abordării faţă de imigraţie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene.

Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că "există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene".

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Viktor Orban: Ungaria nu va accepta "ameninţări" din partea UE şi nu va deveni "patria imigraţiei"

Ungaria nu va accepta "ameninţări" şi nu va deveni "patria imigraţiei", a afirmat marţi după-amiază, în Parlamentul European, premierul ungar, Viktor Orban, în contextul procedurilor în sensul sancţionării Guvernului de la Budapesta. "Ungaria va fi condamnată pentru că a decis că nu va fi patria imigraţiei. Dar noi nu vom accepta ameninţări şi acte de şantaj din partea forţelor proimigraţie: ne vom apăra frontierele, vom opri imigraţia clandestină", a afirmat Viktor Orban, citat de site-ul cotidianului La Repubblica. "Noi ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranţi clandestini şi am apărat Ungaria şi Europa. Cetăţenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigraţiei", a subliniat Viktor Orban.



Ştiri recomandate

12