Principalele beneficii ale uleiului de cannabis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Principalele beneficii ale uleiului de cannabis

Lifestyle 30 Aprilie 2018 / 09:57 1297 accesări

Uleiul de canabis reprezinta ultimul trend in domeniul wellness-ului si al tratamentelor naturiste, fiind un produs 100% natural, obtinut prin presarea la rece a semintelor de canabis si care se gaseste in magazinele cu produse naturiste.

Acest tip de ulei este studiat intensiv de catre oamenii de stiinta, datorita unui compus din structura sa chimica, ce are proprietati miraculoase asupra organismului. Acesta este canabidiolul, cunoscut si sub numele prescurtat de CBD.

CBD-ul, sau canabidiolul, este un compus organic regasit in planta de canabis, cunoscuta la noi in tara si sub numele de canepa. Acest compus nu altereaza constienta si nu afecteaza sistemul nervos central.

Datorita continutului bogat in canabidiol, uleiul de canabis a castigat o imensa popularitate in ultimii ani, deoarece nu contine THC si a demonstrat un potential promitator ca tratament adjuvant in cazul mai multor tipuri de afectiuni, unele dintre ele considerate netratabile.

Ce beneficii demonstrate stiintific are uleiul de canabis pentru sanatate?

1. Amelioreaza durerile cronice si imbunatateste calitatea somnului

Apar din ce in ce mai multe dovezi ca uleiul de canabis poate fi eficient in ameliorarea durerilor intense. De asemenea, acesta are si un puternic efect anti-inflamator, motiv pentru care este folosit adesea de catre pacientii bolnavi de cancer care fac chimioterapie.

Un studiu canadian publicat in 2010 arata ca uleiul de canabis poate fi folosit cu succes in ameliorarea durerilor cronice. Acesta a fost efectuat pe 23 de subiecti adulti care sufereau de dureri in urma unor traume sau interventii chirurgicale. De-a lungul a 2 saptamani, cativa dintre acestia erau selectati la intamplare pentru a li se administraulei de canabiscu 4 nivele diferite de potenta. Rezultatele au condus la concluzia ca, atunci cand este administrat de 3 ori pe zi, uleiul de canabis poate ameliora semnificativ durerea, imbunatatind si calitatea somnului, in acelasi timp.

2. Are un efect benefic in cazul bolilor cardiovasculare

Uleiul de canabis contine antioxidanti care pot avea un efect benefic in cazul afectiunilor de natura cardiaca.

Mai multe studii efectuate pe animale au demonstrat ca uleiul de canabis poate preveni anumite boli si afectiuni cardiovasculare, precum arteroscleroza sau infarctul.

O echipa de cercetatori britanici a descoperit faptul ca uleiul de canabis poate determina vasele de sange sa se dilate si sa permita o circulatie a sangelui mai buna, echilibrand in acelasi timp si tensiunea arteriala.

3. Reduce gradul de stres si anxietate

Un studiu publicat in 2013 a relevat faptul ca uleiul de canabis poate ajuta la controlul reactiilor emotionale in cazul stresului, traumelor si anxietatii. Conform cercetatorilor, canabidiolul poate avea o influenta pozitiva asupra receptorilor stresului din hipocamp, partea din creier responsabila cu raspunsul emotional.

Un studiu si mai recent, publicat in anul 2015, a condus la concluzia ca terapiile cu ulei de canabis pot fi eficiente in reducerea stresului si anxietatii in cazul militarilor care sufera de sindromul stresului post-traumatic.

4. Poate combate sau ameliora cancerul

Una din cele mai nemiloase boli ale secolului in care traim poate fi tratata cu ajutorul uleiul de canabis. Efectele CBD-ului asupra bolnavilor de cancer au fost monitorizate si analizate in cadrul mai multor studii clinice, constatandu-se ca uleiul de canabis combate dezvoltarea tumorilor, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in cazul cancerului de col uterin, de colon, de san, de prostata, avand rezultate notabile si in cazul leucemiei.

Uleiul de canabis pare sa aiba un triplu efect asupra cancerului:

– opreste raspandirea acestuia;

– „ucide“ celulele canceroase si tumorile;

– amelioreaza durerile.

Desi inca nu este omologat ca remediu oficial in medicina traditionala, din ce in ce mai multe studii ofera dovezi ca uleiul de canabis poate avea efecte deosebit de benefice asupra procesului de vindecare in cazul bolnavilor de cancer.12