Principesa Margareta pune UE la punct: „Încetați cu aerele de superioritate“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Principesa Margareta pune UE la punct: „Încetați cu aerele de superioritate“
Politică, Externe 14 Octombrie 2019 / 12:03 2344 accesări 2 comentarii
Principesa Margareta

Principesa Margareta

Surpriză maximă: Principesa Margareta a susținut zilele trecute un discurs fulminant la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga, în care a apărat cauza României în fața occidentalilor și a denunțat dubla măsură folosită în cazul țării noastre, după integrare. Mai mult, custodele Coroanei i-a criticat fățiș pe olandezi pentru blocarea accesului țării noastre în Schengen și a atras atenția UE că, precupată excesiv de procesul de integrare a unor state, a neglijat viziunea de ansamblu a construcției și a ajuns să vadă doar jumătatea goală a paharului.”Încetați cu aerele de superioritate”, le-a transmis Margareta occidentalilor.

Nu am intrat în UE pentru roșii mai ieftine!

„Cred că, în efortul nostru de a îmbunătăți funcționarea Uniunii noastre, am devenit poate prea obsedați de proces, mai degrabă decât de viziune, așa că de multe ori uităm cât de mare este realizarea noastră. Un continent împărțit timp de două generații de Războiul Rece este acum din nou unit. Am făcut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru că am vrut să reducem costurile la roșii sau la automobilele din țările noastre, ci pentru că am împărtășit aceeași viziune și aceleași valori. Și împărtășim și astăzi aceleași valori și opinii”,a spus principesa.

România - una dintre țările cu cea mai rapidă creștere din Europa

„Da, avem probleme. Dar avem o creștere economică incredibilă în fosta jumătate comunistă a continentului, iar țara mea este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. Acest fapt nu a șters însă diferențele semnificative de bogăție între jumătățile estice și vestice ale continentului. Au trecut trei decenii de la sfârșitul comunismului, dar probabil avem nevoie de alte trei decenii pentru a șterge pe deplin efectele nocive ale dictaturii comuniste și a proastei administrări a țării. Pe scurt, o întreagă generație va trece înainte de a fi cu adevărat și pe deplin uniți și aproape nimeni dintre cei care erau oameni maturi când evenimentele din 1989 în țara mea l-au înlăturat pe dictatorul comunist nu va fi în viață în ziua în care diviziunea economică a estului și vestului Europei va dispărea complet. Subliniez faptul că nu încerc să găsesc scuze sau să repartizez vina cuiva, ci doar să explic sentimentul de frustrare resimțit în multe noi state membre“, a arătat principesa Margareta.

Unora din Occident s-ar putea să nu le placă faptul că suntem mai patrioți șimai religioși

„De asemenea, în Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința niveluluiridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism și xenofobie” sau a împărți totul între progresist prin care ne referim la occidentali - și „reacționar” este în mod clar contraproductiv. De asemenea, este greșit să argumentăm că valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea să nu fie la modă în unele părți ale Europei, dar sunt valori care aparțin continentului. (…) Punctul-cheie pentru toate activitățile noastre este încetarea atitudinii de superioritate față de noile state membre și evitarea amenințării acestora prin clauze de condiționalitate extinse artificial. Diverse propuneri de utilizare a condiționalității politice în acordarea fondurilor din bugetul următor de șapte ani al Uniunii, în schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale în cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garanție că vor diviza mai degrabă decât să unească Europa“, a mai spus principesa Margareta.

Românii nu pot accepta să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni

„Încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate condiții. Acum ni se spune în privat - de către oficiali dintr-o serie de țări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră țară - că există în țările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înțelege acest argument. Dar sper că și voi puteți înțelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaționalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni”,a încheiat Principesa ceea ce am putea numi cel mai tăios discurs naționalist al acestui an.

(Bogdan Tiberiu Iacob)

Preluare inpolitics.ro

Loading...

2 comentarii

Dinu 20:34:54 / 14 Octombrie 2019
Nu ma mir !

Familia Regala a avut mari probleme in a intelege suficient de bine poporul roman , inca din secolul al XIX-lea , dar si in preajma celor doua razboaie mondiale si ulterior . Si aici , putem puncta niste momente extrem de tragice , cand , pe fondul aceste neintelegeri seculare , s-a tras cu tunurile in tarani , fiind ucisi sau schiloditi pe viata , in loc sa se faca reforme si sa se usureze conditiile de trai in tara . Daca acum niste ani in urma se putea vorbi de apropierea Custodelui Coroanei de PNL - un partid extrem de toxic , de altfel - discursul acesteia de acum o poate chiar transforma in membru PSD cu drepturi depline , intrand benevol si interesat probabil , in acest anturaj mai toxic si mai periculos totodata ...

Sumer 19:58:19 / 16 Octombrie 2019
Mai Dinule

Sa stii ca pr.Margareta nu este de partea unui partid sau altul cu toate ca dupa declaratia data se pote spune si asta. Margareta doar si-a spus parerea despre felul in care este privita si tratata Romania(cu toate ca a bagat fraza cu "estul europei)"de catre mai mari europei si in mare parte are dreptate,defapt nu a spus decat un adevar pe care il cunosc si cei carora li s-a adresat.Poate declaratia asta are legatura si cu afacerea aia militara unde Romania a preferat sa lucreze cu Franta in defavoatea Olandei si din cauza asta le-a zis Olandezilor sa nu mai trateze Romania ca pe o tara de mana a doua

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1678 secunde