Procurorul general: Protocoalele dintre PÎCCJ și SRI sunt fireşti, dar ascunse! (?)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procurorul general: Protocoalele dintre PÎCCJ și SRI sunt fireşti, dar ascunse! (?)

Justiție 02 Februarie 2017 / 18:14 431 accesări
Procurorul general al României, Augustin Lazăr: „Protocoalele astea nu pot fi puse la vedere publică, fiindcă ele arată condițiile în care o autoritate trebuie să contacteze o altă autoritate”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr: „Protocoalele astea nu pot fi puse la vedere publică, fiindcă ele arată condițiile în care o autoritate trebuie să contacteze o altă autoritate”

Lazăr dă înapoi. Care Lazăr? Nimeni altul decât procurorul general al României, care s-a trezit din somnul cel de moarte şi ne-a spus că protocoalele dintre servicii şi diversele instituţii gen DNA sunt absolut normale, dar că... nu mai sunt de când a venit el la putere. Acum revine pe subiect şi anunţă că protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și serviciile de informații sunt ascunse, dar fireşti şi vizează chestiuni precum combaterea terorismului și a migrației transfrontaliere și presupun o anumită confidențialitate, a declarat joi procurorul general Augustin Lazăr. "Siguranța națională presupune ca autoritățile statului român să funcționeze. Ele nu pot funcționa decât pe bază de protocol. Protocoalele astea nu pot fi puse la vedere publică, fiindcă ele arată condițiile în care o autoritate trebuie să contacteze o altă autoritate. Ele vizează chestiuni serioase, cum ar fi combaterea terorismului și a migrației transfrontaliere, alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute la vedere, presupun o anumită confidențialitate, un anume secret”, arată el în declaraţie.

Aici vom face o paranteză, pe care de altfel am mai făcut-o. Migraţia şi combaterea terorismului sunt chestiuni ascunse, serioase desigur, de care se ocupă serviciile şi care trebuie ţinute la secret? Aşa pare să creadă procurorul general al României.

„Există relații cu autorități similare cu alte state, noi nu putem să punem la vedere pe gard modul în care cooperăm cu instituțiile respective din România și din alte state", a precizat Augustin Lazăr, la sediul CSM. Potrivit acestuia, în conținutul respectivelor protocoale sunt lucruri "absolut raționale". "Vă pot asigura că ceea ce scrie în aceste protocoale le-am văzut și eu, sunt lucruri absolut raționale privind modul în care, spre exemplu, operatorii de inteligență vin și dau informații autorităților judiciare fiindcă astea se fac într-o manieră organizată. Vin la sediul organelor judiciare, stabilesc cine vine, cu cine ia legătura, adică nu poate oricine să se adreseze oricui. Sunt arătate canalele prin care sunt prezentate aceste informații și apoi modul în care se asigură suport tehnic autorităților judiciare pentru a putea fi rezolvate problemele respective. Ce credeți că ar putea să conțină aceste protocoale în plus? Este absolut strigător la cer modul în care se prezintă organele judiciare ca făcând diverse activități ilegale. Cine ar risca să facă o faptă compromițătoare răspunde pentru ea. Protocoalele tocmai de aceea sunt făcute, pentru ca să nu facă fiecare ceea ce crede, ci să procedeze conform protocolului", a arătat procurorul general.

Augustin Lazăr a ținut să precizeze că protocoalele au fost încheiate cu Ministerul Public și nu cu DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile. "Protocoalele sunt între instituții. Instituția este Ministerul Public, inclusiv DNA și DIICOT. Acest protocol privește toate structurile Ministerului Public cu celelalte servicii de informații. Ele sunt încheiate de Ministerul Public, nu între DIICOT sau DNA, tocmai pentru a evita suspiciunile că ar exista anumite partipriuri care depășesc cadrul legal", a spus Augustin Lazăr.



12