Procurorul Teodor Niţă: Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procurorul Teodor Niţă: Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei

Eveniment 10 Iunie 2021 / 18:20 530 accesări

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a declarat presei, joi, că legea privind protecţia mediului în ţara noastră este un şvaiţer şi, în aceste condiţii, România va deveni lada de gunoi a lumii, fiind deja cunoscută drept un El Dorado pentru deşeuri.

Din cauza lacunelor legislative, consideră Niţă, vom trăi printre munţi de gunoaie, fără a putea fi cineva acuzat că încalcă actele normative în vigoare.

"Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (...) Cât timp nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă, pentru că s-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri. Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să trăim printre munţi de gunoaie şi foarte fericiţi că cineva a respectat legea. (...) Sunt atât de multe lacune, că legea e un şvaiţer", a afirmat procurorul Teodor Niţă, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor, cu ocazia unui control efectuat joi în Portul Constanţa Sud - Agigea.


Potrivit acestuia, Garda de Mediu este lipsită de laboratoare, mijloace tehnice, precum şi de personal cu competenţe necesare în domeniu.

"Vă dau numai nişte exemple. Garda de Mediu ar trebui să aibă laboratoare, mijloace tehnice, logistice, să îşi facă datoria, ar trebui să aibă oameni instruiţi pentru asta, competenţe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competenţe de tip poliţie judiciară, pe investigare infracţiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Europeană spune să colectăm deşeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului.

Păi de unde dacă nu am laboratoare? Nu există deloc laboratoare, acreditate sau ... nimic. Şi apelăm la firme private care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila, eu văd că se nasc munţi de gunoi şi peisaje apocaliptice şi dacă nu am laboratoare ce pot să zic?! Ne zbatem ca peştele pe uscat", a susţinut Teodor Niţă.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2295 secunde