Profesorii vor protesta în fața Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesorii vor protesta în fața Guvernului
18 Aprilie 2016 / 10:04 223 accesări 0 comentarii

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunţă proteste luni şi marţi (18 şi 19 aprilie), între orele 15:00 - 17:00, în faţa Guvernului, a confirmat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Profesorii vor salarii mai mari, dar și îndepărtarea inechităţilor salariale existente.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut, miercuri, demisia Guvernului Cioloș din cauza proiectului de ordonanța privind legea salarizării și au anunțat proteste luni și marți, în fața Guvernului.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru Mediafax că OUG privind legea salarizării este o „glumă proastă” și că profesorii care ar urma să vină în sistem ar avea salarii și mai mici decât acum.

„Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanță, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învățători cu 800 de lei mai mici. Un învățător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitație maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii și mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanța, problema de fond rămâne, nu și-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Hăncescu, miercuri pentru Mediafax.

FSLI spune că din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii și cu 6% pentru profesorii debutanți, informatician IA și pentru administratorii financiari de gradul I.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanți sunt “un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ”, atrag atenția reprezentanții profesorilor.

Totodată, sindicaliştii spun că „dacă un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, FSLI cere ca actualul Guvern să-și dea demisia de onoare. Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educațional, pentru modernizarea bazei didactice a unităților de învățământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi șanse egale la un învățământ de calitate pentru toți elevii, trebuie să plece”.

Taguri articol
Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1778 secunde