Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, la ceas aniversar
Cultură 25 Septembrie 2009 / 00:00 3709 accesări 0 comentarii

Apreciatul profesor universitar, istoric, om politic şi scriitor constănţean Gheorghe Dumitraşcu, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale spaţiului dintre Dunăre şi Mare, aniversează, astăzi, vîrsta de 70 de ani. Născut la 25 septembrie 1939, în comuna Nisipari, din judeţul Constanţa, profesorul şi-a legat iremediabil destinul de locul natal. Şi acum, la cei 70 de ani ai săi, studenţii şi masteranzii de la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius” îl consideră un adevărat model intelectual. Ca o recunoaştere a valorii sale, omul de cultură a fost distins cu o serie de diplome de excelenţă şi de onoare. Din Decembrie 1989 şi pînă în prezent, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu nu a primit nicio decoraţie sau distincţie din partea Statului Român, în schimb, a primit diverse distincţii, în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de la diverse instituţii de învăţămînt, cultură şi artă, dintre care cele acordate pentru calitatea de ctitor îl onorează în mod deosebit. În intervalul de timp mai 1990 - decembrie 2000, Gheorghe Dumitraşcu a fost senator în Parlamentul României, timp de zece ani şi jumătate fiind membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţămînt şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României.

„O conştiinţă dobrogeană din zilele noastre”

„Profesorul Gheorghe Dumitraşcu - român dobrogean ot Caratai, cum îi place dînsului să se autodefinească, sintetizînd în această sintagmă componentele geoetnospirituale ce-l definesc - este, în lumina faptelor şi scrierilor sale, nu am nicio îndoială, o personalitate polivalentă şi unul dintre cele mai vizibile şi viabile repere ale intelectualităţii dobrogene din ultimile patru decenii”, specifică conf. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Cine are răbdarea în a-i parcurge opera edită - scrieri istorice, literare, memorialistice, didactice, politice -, cine-i cunoaşte preocupările ştiinţifice şi creative, lucrările aflate în multe manuscrise, cine se apleacă fără prejudecăţi asupra acţiunilor şi opiniilor sale politice, de pură extracţie naţional-culturală românească în context european, cine-i percepe sensibilitatea, altruismul şi inerentele slăbiciuni ale umanului - nu poate să-l definească decît ca atare: o conştiinţă cinstită şi onestă a vremurilor sale”, a precizat conf. univ. dr. Stoica Lascu.

Spre a marca împlinirea celor 70 de ani de viaţă ai distinsului profesor, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România organizează astăzi, la Sfînta Mănăstire Dervent, începînd cu ora 14.00, o agapă colegială, sub genericul „O conştiinţă dobrogeană din zilele noastre. Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, la 70 de ani”. În cadrul reuniunii colocviale, prieteni şi colegi, foşti elevi şi studenţi, actuali masteranzi vor celebra personalitatea celui care, în urmă cu şapte decenii, la 25 septembrie 1939, a văzut lumina soarelui într-o aşezare de pe Valea Carasu - satul Nisipari.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1469 secunde