Programele de inteligență artificială învață mai greu decât oamenii să conducă autoturisme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programele de inteligență artificială învață mai greu decât oamenii să conducă autoturisme

Ştiință 26 August 2016 / 00:52 843 accesări

Autoturismele autonome amenință locurile de muncă a milioane de șoferi din lumea întreagă, însă deocamdată oamenii dețin supremația în domeniul învățării conducerii autoturismelor, scrie newsweek.com.

Un algoritm de inteligență artificială, proiectat să implementeze pe mașini sistemul de conducere autonomă, a reușit acest lucru folosind o cantitate de 72 de ore de informații despre modalitatea de conducere a autoturismelor. Acest lucru ar putea fi impresionant pentru un robot, însă reprezintă o perioadă de timp de două ori mai mare decât media oamenilor care învață să conducă un autoturism.

Gigantul IT Nvidia a dezvoltat o rețea neuronală convoluțională (CNN) care să manevreze volanul autovehiculului în orice condiții de vreme, folosind numai informațiile provenite de la camere montate pe mașină. Proiectul celor de la Nvidia, denumit Dave, a început în 2015 ca un efort de a integra toate funcțiile specifice unui astfel de program, precum respectarea liniilor de demarcație ale sensului de deplasare, în programul de conducere autonomă. Adunând toate datele ce vizau rețelele de drumuri din New Jersey, Nvidia a reușit să învețe sistemul CNN să manevreze o mașină la fel cum o fac oamenii în funcție de condițiile meteo.

''O cantitate redusă de informații, însemnând mai puțin de 100 de ore de condus, a fost suficientă să învățăm mașina să ruleze în condiții diferite de vreme, pe autostrăzi, drumuri locale sau rezidențiale, pe vreme însorită, noroasă sau ploioasă'', potrivit unei postări de pe blogul oficial al Nvidia care descrie proiectul.

''Acum trei ani ne-am dedicat celei mai mari provocări din istoria companiei noastre'', a spus Jen-Hsun Huang, director executiv al Nvidia, cu prilejul conferinței GPU Technology din acest an. ''Gândind retrospectiv, cred că trebuie să realizăm că Inteligența Artificială este unul dintre cele mai mari lucruri care s-au întâmplat'', a mai spus Jen-Hsun Huang, încheie12