Programul Festivalului JazzUP Sea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programul Festivalului JazzUP Sea

Cultură 26 August 2021 / 09:20 1491 accesări

Cei 11 artiști invitați la a treia ediție a Festivalul JazzUP Sea fac parte din tânăra generație de muzicieni români, fiind deja muzicieni premiați și experimentați pe care publicul de jazz îi cunoaște.

Primul concert, „Front de mer”, programat joi, 26 august, ora 19:00, la Muzeul de Artă, include un repertoriu de muzică clasică, iar Sabin Laviniu Penea va interpreta lucrările din program alături de pianista Eliza Gabriela Puchianu și violoncelistul Eduard Zecheru, doi muzicieni excelenți, educați în Elveția, Irlanda și SUA, specializați în muzica de cameră. Ei vor explora muzica începutului de secol XX, atunci când Constanța era un oraș-stațiune cosmopolit, iar Cazinoul se afla în plină glorie. Muzica acestui concert va purta publicul peste tot, din America până în Rusia, dar nu vor lipsi nici compozițiile marelui George Enescu, un tânăr genial, în afirmare în acele vremuri.

Al doilea concert, intitulat „Bon Ton”, va avea loc vineri, 27 august, ora 19:00, în Piațeta Cazinoului Constanța, și va reprezenta o privire către muzica jazz și de inspirație jazz din prima jumătate a secolului XX, prin intermediul vocii calde și rafinate a Vioricăi Pintilie și a unui trio de jazz format din contrabasistul Michael Acker, pianistul Cătălin Răducanu și violonistul Sabin Laviniu Penea. Programul va conține compoziții americane și braziliene, dar și piese care aparțin ramurii franceze a jazzului, propunând o explorare a unor sonorități discrete și de mare încărcătură emoțională.

Concertul „Tower of Babel” de sâmbătă, 28 august, ora 19:00, din Piața Ovidiu, propune publicului reunirea a două limbaje muzicale diferite, într-un melanj cameleonic. Pe de o parte, vor fi instrumente tradiționale precum lăuta persană, numită și oud, cobza românească, vioară și percuție traditională europeană și orientală precum cajon, bendir, darbuka, cinele, iar pe altă parte, instrumente moderne precum bass electric cu efecte, pian electric și saxofon.

Repertoriul ales e format din muzică veche de pe trei continente și compoziții de autor, aduse în modernitate și reinterpretate într-o formă actuală. Acestea vor fi interpretate de măiestrie de Alex Arcuș (saxofon, caval, flaut), Ghassan Bouz (percuție), Alexandru Stoica (oud & cobză), Sabin Laviniu Penea (vioară) și Michael Acker (electric bass).

Ultimul concert al festivalului, programat duminică, 29 august, ora 19:00, pe faleza Cazinoului Mamaia, este intitulat „Rumble & The Jungle" și va constitui un experiment complet, o tentativă de a privi provocarea de a integra un spectacol de jazz în Mamaia (stațiunea cunoscută mai mult pentru festivaluri de Electronic Dance Music și care alegorice), într-un mod jucăuș și creativ.

Acest concert, susținut de Sabin Laviniu Penea (vioară), Albert Tajti (keyboards) și Tavi Scurtu (drum machine & electronics), va fi o sesiune de creație de beaturi și laitmotive cu ajutorul unui drum-machine și a unor synthuri, peste care vor fi însăilate solouri la keyboards și vioară electrică cu efecte.



Ştiri recomandate

12