Proiect de lege pentru liber acces la Arhivele Naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiect de lege pentru liber acces la Arhivele Naţionale

Politică 19 Iulie 2006 / 00:00 1390 accesări

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a elaborat un proiect de modificare a actualei Legi a Arhivelor Naţionale, prin care se prevede accesul liber al oricărei persoane la documentele aflate în cadrul acestor arhive. „La 16 ani de la Revoluţie se deschid, în sfîrşit, arhivele, ele devin o poartă deschisă pentru cei care doresc să cunoască elemente din trecutul nostru. Aceste documente sînt importante pentru conştiinţa publică”, a declarat ministrul MCC, Adrian Iorgulescu. Proiectul de lege are circa 70 de articole şi prevede că Arhivele Naţionale reprezintă o instituţie publică de cultură, în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. „Din proiectul de lege reiese clar că arhivele sînt instituţii publice de cultură şi nu nişte simple depozite de documente aflate la dispoziţia organelor statului. Arhivele Naţionale vor rămîne în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, însă rolul Ministerului Culturii şi Cultelor va fi evident. Ministrul Culturii este cel care, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, va face propunerea pentru numirea directorului aceste instituţii”, a declarat secretarul de stat în MCC, Virgil Niţulescu. Prin efectul aceste legi, arhivele PCR, UTC şi ale Cultelor vor deveni dosare deschise la îndemîna cercetătorilor, oamenilor de cultură, dar şi a persoanelor publice care doresc să le consulte.

În ceea ce priveşte termenele de consultare a documentelor din arhive, acestea vor respecta normele internaţionale. În acest sens, vor rămîne secretizate documentele medicale ale persoanelor şi documentele considerate ca avînd statutul de „secret de stat”. „Fişele personale medicale vor fi interzise la lectura publică pe o perioadă de o sută de ani, în rest documentele din Arhiva Operativă vor intra la acces liber, ele fiind în prezent secretizate pentru perioade de circa 30 de ani”, a explicat Virgil Niţulescu. Legea permite şi ca persoanele care au documente importante să le poată da statului. Astfel, pe lîngă arhivele statului, se va identifica şi o nouă categorie de arhive, cele deţinute de persoanele fizice sau juridice. În ceea ce priveşte gradul de protecţie a arhivelor, nu se va produce nici o schimbare faţă de actualul act normativ. „Gradul de protecţie va fi acelaşi. Nu au cum să dispară documentele, pentru că publicul va beneficia de o copie după acestea şi fiecare persoană care va solicita un document va fi înregistrată”, a explicat Iorgulescu.

Proiectul de Lege va fi postat în această săptămână pe site-ul MCC, unde va rămîne spre dezbatere publică pentru o perioadă de 30 de zile. La începutul sesiunii parlamentare din toamnă el va fi trecut prin Guvern şi va intra spre dezbatere în Parlament.



12